Csendes-óceáni vadlazacA vadlazacok öt különböző fajtával rendelkeznek, bár Európa partjainál kereskedelmi szerepvállalásuk nem meghatározó, a világ más részein gazdasági jelentőségük óriási.

Királylazac (Oncorhynchus tschawytscha)

am. chinook salmon, ang. king salmon, új-zél. quinnat salmon, ném. königslachs, fr. saumon royal, ol. salmone reale, salmon chinook, or, csavicsa, jap. maszunoszuke.

A királylazac a Csendes-óceán nyugati részén fordul elő, és az új-zélandi vizekben honosították meg. A Csendes-óceáni lazacokhoz sorolják és az Atlanti lazactól hosszabb farok alatti úszója különbözteti meg. A viszonylag magas testű királylazacnak igen kis feje, pettyes háta és nagy erős farokúszója van.

Soványabb, mint az Atlant lazac, nagyon jó ízű és a Csendes-óceán legfinomabb lazacának számít. Leginkább posírozzák, párolják vagy sütési eljárásokkal készítik el.

Keta lazac (Oncorhynchus keta)

ang. chum salmon, ném. Keta-Lachs, fr. saumon chien, ol. salmone keta, or. keta, jap. szake

A faj a Csendes-óceán északi részén az ázsiai part mentén fordul elő Észak-Koreáig és Japánig valamint az amerikai parton San Franciscóig.

Az ívásra érett hím halak magas hátúak és harántcsíkokkal rendelkeznek. Elsősorban sütésre, grillezésre és füstölésre alkalmasak. A kereskedelmi forgalomban kapható lazackaviárok elsősorban ebből a halfajból származnak, megnevezésük is erre utal: Keta kaviár.

Kékhátú lazac (Oncorhynchus nerka)

ang. sockeye salmon, red salmon, ném. Rotlachs, fr. saumon rouge, ol. salmone rosso, sp. salmón
royo, or. nerka, jap. himemaszu

A Csendes-óceáni lazacokhoz tartozó kékhátú lazac Alaszkától egészen Oregon államig fordul elő és igen nagy mennyiségben halásszák.
Viszonylag vékony a teste és igen piros a húsa. A hús textúrája és íze közepes minőségű, elsősorban sütésre és pástétomok készítésére alkalmas.

Gorbuslazac (Oncorhynchus gorbuscha)

ang. pink salmon, humback salmon, ném. Buckellachs, fr. saumon rose, ol. salmona rosa, sp. salmón rosado, or. gorbusa, jap. karafutomaszu

A gorbuslazac a Jeges-tengerben, a Csendes-óceán északi részén és a Fehér-tengerben honos. Ívási ideje augusztustól októberig tart.
Zömök érettebb korában igen magas a háta, és jellemzője a hosszú farokuszony és a kisméretű pikkelyek. A gorbuslazac a lazacok legkisebb szereplője, átlagosan 2-3 kg nagyságra nő meg. Sütésre vagy grillezésre tökéletesen alkalmas.

Kisutch lazac (Oncorhynchus kisutch)

ang coho salmon, silver salmon, ném. Silberlachs, fr. saumon argenté, ol. salmone argentato, sp.
salmón coho, or.kizucs

A kisutch lazac a Jeges-tenger északi részén, valamint a Csendes-óceán ázsiai és amerikai partszakaszain előforduló faj. Az Egyesült Államokban és Európában néhány helyen akva kultúrákban is tenyésztik. Ízben és textúrában felveszi a versenyt az Atlanti lazaccal. A lazacfélék összes elkészítési módszerével elkészíthető, finom, tápanyagokban gazdag és ikrája kiemelkedő minőségű.

Csendes-óceáni vadlazac