Az atlanti lazac az Atlanti-óceán hideg és mérsékelten hideg részén, valamint az Atlanti-óceán észak-amerikai partján honos. Az atlanti lazacok mind szabadvízben, mind aqua-kultúrákban élnek, bár a kereskedelmi forgalomban kapható lazacok 95%-a tenyésztelepekről származik.
Legjelentősebb tenyésztelepek Norvégiában és Skóciában vannak. Hihetetlen azt gondolni, hogy ez a napjainkra extra-populárissá vált faj, egykor luxushalként vonult be a köztudatba és fogyasztása csak a kiváltságosak privilégiuma volt, azaz csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett.
A vadon élő lazacállományok csökkenése miatt a tenyésztett lazac komoly piaci szereplővé vált az idők folyamán és áthidalta azt a gazdasági illetve pénzügyi szakadékot, mely a lazackereskedelemre sokáig jellemző volt.
Ez a faj napjainkra halkereskedelmi szempontból a legértékesebbé fajjá vált és elképzelhetetlen, hogy magára valamit is adó halétterem kínálatában ne követeljen helyet magának.
Jogos a kérdés, bár a válasz korántsem egyszerű. Az általános és bevett hiedelem, hogy a vadvízi környezetből származó lazacok finomabbak és egészségesebbek, és bár származási helytől függően ennek az állításnak van némi valóságalapja, mégsem teljesen igaz.
Napjainkra már olyan 21. századi tenyésztési módszereket alkalmaznak a legnagyobb lazactenyésztő vállalatok (Marine Harvest, Le Roy), hogy az általuk tenyésztett lazacok fel tudják venni a versenyt vadvízi környezetből származó fajtársaikkal íz, textúra, egészség szempontjából, a szezonalitásról nem is beszélve.
Az atlanti vadlazacok kereskedelmi forgalomban februártól baugusztusig érhetőek el, míg az aqua kultúrákból származó lazacok egész évben elérhetőek.
A nagyritkán elérhető friss vadlazacok 10-25 kg-os nagyságot is elérhetik, míg a tenyésztett lazac általában 3-8 kg méretosztályozással kerülnek forgalomba.
Az Európai Unió szabályozási rendszerének köszönhetően csak a"bizonyos tenyésztési körülmények között tenyésztett és fokozottan ellenőrzött” lazac nevezhető organikusnak. (Ironikus módon a vadvízi környezetből származó atlanti-lazacok nem, bár mi lehet organikusabb, mint egy vadon kifogott hal?)
Háta kékes, az oldalak ezüstösek, az oldalvonal felett sötét foltok találhatóka.