Atlanti lazac


(Salmo salar) ang. Atlantic salmon, ném. Atlantischer Lachs, fr. Saumon de l’Atlantique, ol. salmo, norv. laks, svéd. lax, or. loszosz, sp. salmón dél Atlantíco

Az atlanti lazac az Atlanti-óceán hideg és mérsékelten hideg részén, valamint az Atlanti-óceán észak-amerikai partján honos. Az atlanti lazacok mind szabadvízben, mind aqua-kultúrákban élnek, bár a kereskedelmi forgalomban kapható lazacok 95%-a tenyésztelepekről származik.

Legjelentősebb tenyésztelepek Norvégiában és Skóciában vannak. Hihetetlen azt gondolni, hogy ez a napjainkra extra-populárissá vált faj, egykor luxushalként vonult be a köztudatba és fogyasztása csak a kiváltságosak privilégiuma volt, azaz csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett.

A vadon élő lazacállományok csökkenése miatt a tenyésztett lazac komoly piaci szereplővé vált az idők folyamán és áthidalta azt a gazdasági illetve pénzügyi szakadékot, mely a lazackereskedelemre sokáig jellemző volt.

Ez a faj napjainkra halkereskedelmi szempontból a legértékesebbé fajjá vált és elképzelhetetlen, hogy magára valamit is adó halétterem kínálatában ne követeljen helyet magának.

Vadlazac vagy tenyésztett?

Jogos a kérdés, bár a válasz korántsem egyszerű. Az általános és bevett hiedelem, hogy a vadvízi környezetből származó lazacok finomabbak és egészségesebbek, és bár származási helytől függően ennek az állításnak van némi valóságalapja, mégsem teljesen igaz.

Napjainkra már olyan 21. századi tenyésztési módszereket alkalmaznak a legnagyobb lazactenyésztő vállalatok (Marine Harvest, Le Roy), hogy az általuk tenyésztett lazacok fel tudják venni a versenyt vadvízi környezetből származó fajtársaikkal íz, textúra, egészség szempontjából, a szezonalitásról nem is beszélve.

Az atlanti vadlazacok kereskedelmi forgalomban februártól baugusztusig érhetőek el, míg az aqua kultúrákból származó lazacok egész évben elérhetőek.

A nagyritkán elérhető friss vadlazacok 10-25 kg-os nagyságot is elérhetik, míg a tenyésztett lazac általában 3-8 kg méretosztályozással kerülnek forgalomba.

Organikus vagy nem?

Az Európai Unió szabályozási rendszerének köszönhetően csak a"bizonyos tenyésztési körülmények között tenyésztett és fokozottan ellenőrzött” lazac nevezhető organikusnak. (Ironikus módon a vadvízi környezetből származó atlanti-lazacok nem, bár mi lehet organikusabb, mint egy vadon kifogott hal?)

Jellemzők

Háta kékes, az oldalak ezüstösek, az oldalvonal felett sötét foltok találhatóka.

Atlanti lazac