Sebes pisztráng


(Salmo trutta fario) ang. brown trout, néha brook trout, né. Bachforelle, fr. truite fario, ol. trotta fario, sp. trucha, holl. beekforel, or. rucsevaja, gör. agria pestrofa

A sebes pisztráng tulajdonképpen nem tekinthető egy önálló fajnak, hanem a lazac alakúak egy olyan fajtája, amely egész életét az édesvízen tölti. Északnyugat-Európában honos és az oxigéngazdag, gyorsan folyó vizeket kedveli elsősorban.

A sebes pisztráng oldalvonalán és alatta világos szélű piros szemfoltokat visel. Húsa fehér, sohasem vörös és a hosszúsága elérheti az 50 cm-t.

Rendkívül lassan növő faj. Inkább a hidegebb vizeket kedveli, amelyek hiánya miatt szép lassan kiszorul a kereskedelmi forgalomból és kényszerűségből átadja a helyét a melegebb vizekben is gyorsan növő, szaporodó és gazdaságosabb szivárványos pisztrángnak.

A sebes pisztráng rendkívül ízletes húsa tökéletes posírozásra, sütésre és grillezésre is egyaránt. Európán belül elhivatott tenyésztők elsődleges faja a sebes pisztráng, hiszen tökéletesen alkalmas az organikus tenyésztési módszerekre és a biogazdálkodásra.


Sebes pisztráng