Lazacburger

2017. december 07.
Lazacburger

Hozzávalók

A burgerhez:
lazachús 500g (nyúzott)
vaj 30g
petrezselyem apróra vágva 2 ek
kapor apróra vágva 2 ek
citromlé 2 ek
kapribogyó 1 ek
csemegeuborka (konzerv) 2db
majonéz 1dl
burgonyapüré pehely (szárított) 350g
olívaolaj 1 ek
hamburger zsemle 4 db
jégsaláta levél 4 db
paradicsom 1 db
remoulade mártás 4 ek

Hozzávalók a remoulade mártáshoz
majonéz 4 dl
citromlé 1 ek
gyömbér por 1 kk
szardella paszta 1 kk
darált csemege uborka 2 ek
uborkalé 1 ek
fokhagyma apróra vágva 1 gerezd
kapor 1 csokor.

Hozzávalók a sültburgonyához:
sütnivaló burgonya 6 db
napraforgó olaj 1 ek
zellersó 1 kk
fokhagymapor 1 kk
tengeri só 1 kk

Konyhatechnológia:

Készítse el a remoulade mártást

Keverőtálba kanalazza be a majonézt, adja hozzá a szardella pasztát, a gyömbérport, majd az apróra vágott vagy lereszelt fokhagymát. Vágja apróra vagy reszelje le a csemegeuborkát és adja azt is a mártáshoz. Kanalazzon az uborkaléből a keverőtálba és facsarja bele a citrom levét, majd adja hozzá az apróra vágott kaprot. Keverje össze az egészet, majd tegye hűtőbe felhasználásig.

Készítse el a burgert

Forrósítsa elő a sütőt 200 Celsius fokra. Fektesse az egész halfilét egy hőálló tepsibe, tegye mellé a vajat és öntsön rá 1 dl vizet. Fóliázza le a jénai tetejét és tegye a halat a sütőbe. 20 perc után vegye ki és engedje, hogy a hal konyhahőmérsékleten visszahűljön, majd tegye az edénybe a petrezselymet, a kaprot, a kapribogyót, az apróra vágott csemegeuborkát és a burgonyapüré pelyhet (ha nincs pehely, megfelel a maradék kész burgonyapüré is). Morzsolja össze a kezével, majd adja hozzá a majonézt is, és újrakeverés után formázzon fasírtokat. Serpenyőben hevítsen olajat és tegye bele a lazacfasírtokat. Lapítsa le a halpogácsákat, hogy a vastagságuk csökkenjen és az átmérőjük pedig növekedjen, majd 2-2 perc oldalanként süsse készre a húsokat. Pirítsa le a kettévágott hamburgerzsemlék vágott felületét közepes hőmérsékletre felmelegített száraz serpenyőben és kanalazzon a zsemlékbe a remoulade mártásból, tegye bele a salátát, a húspogácsát és a paradicsomot.

Készítse el a burgonyát

Vágja fel a megtisztított burgonyát 2 cm szélességű hasábokra. A felvágott hasábokat helyezze tiszta sós hidegvízbe 15 percre. Az áztatási idő elteltével mossa át a burgonyahasábokat, majd konyhai kendővel törölje szárazra. Forrósítson 130-135 Celsiusra repceolajat, majd tegye bele a burgonyákat 8 percre. A félig megsült burgonyákat vegye ki az olajból, majd csepegtesse le és tegye félre pihentesse felhasználásig. Amikor a lazacburger kész forrósítsa vissza a  repceolajat 180 Celsiusra, majd tegye bele az elősütött burgonyákat. Sütési idő maximum 2 perc. Lecsepegtetés után tegye keverőtálba a burgonyákat, szórja rá a fokhagymaport, a zellersót és keverje össze. Sózza és forrón tálalja.

Chef jegyzet:


Még több cikk