Spagetti Marinara

2017. december 20.
Spagetti Marinara
Tenger gyümölcsei spagetti

Hozzávalók

Hozzávalók a paradicsomszószhoz
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma(közepes) 1 db
sárgarépa apróra vágva 1 db
fokhagyma gerezd 2 db
hámozott paradicsom apróra vágva 425g
fehérbor 125ml
kristálycukor 1 kk
bazsalikom levél 10 db

Hozzávalók a spagettihez
feketekagyló 24db
közepes méretű garnélarák farok 200g
fehérbor 60ml
hal alaplé 60ml
fokhagyma 1 gerezd
spagetti 500g
vaj 30g
tintahal karikák vagy tintahal csápok
125g,nyúzott vörös húsú halfilé 125g (marlin, kardhal, red snapper)
petrezselyem apróra vágva 2 ek
kagylóhús 200g

Konyhatechnológia:

Készítsük el a paradicsomszószt

Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, majd tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát, az apróra vágott sárgarépát, majd dinszteljük a zöldségeket, amíg azok enyhén aranybarnává nem válnak. (Körülbelül 10 perc közepes hőmérsékleten.) Tegyük a serpenyőbe a fokhagymát, adjuk hozzá a fehérbort és a paradicsomot a levével együtt. Cukrozzuk enyhén. Vegyük vissza a hőmérsékletet és pároljuk további 30 percig együtt. A párolás végén vegyük le a tűzhelyről a szószt, adjuk hozzá a bazsalikomot és botmixerrel turmixoljuk át.

Készítsük el a spagetti Marinara-t

Tisztítsuk meg a kagylókat a kagylószakálltól az esetleges szennyeződéseket kaparjuk le egy késsel, majd mossuk át a kagylókat folyóvíz alatt. Az esetlegesen nem összezáródó vagy törött kagylókat dobjuk ki. Tisztítsuk meg a garnélafarkakat a páncéltól, majd a hátoldalon végigvágva a rákhúst vegyük ki a bélcsatornát. Folyóvíz alatt mossuk át a rákokat és tegyük félre. Serpenyőbe öntsük bele a fehérbort a hal alaplével együtt, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Tegyük a serpenyőbe a feketekagylókat, fedjük le és magas hőmérsékleten kezdjük párolni őket. 3 perc után a kagylók kezdenek kinyílni. Amikor az összes kagyló kinyílt (körülbelül 6 perc), vegyük ki a kagylókat a serpenyőből, tegyük félre és tartsuk melegen. Főzzük meg a spagettit al dentére enyhén sós vízben. Serpenyőben forrósítsunk olajat és kezdjük el benne sütni a kalmárcsápokat (2 perc) majd adjuk hozzá a kagyló párolólevét a paradicsomszószt, a kagylóhúst, a halhúst kockákra vágva valamint a tisztított garnélarákokat. Merjünk a szószhoz a spagetti főzőlevéből keveset, majd pároljuk a Marinariát további 7-8 percig folyamatosan kevergetve. Amikor a szósz besűrűsödött tegyük bele a petrezselymet és a spagettit. Forgassuk össze az ételt és tálaljuk forrón.

Chef jegyzet: