Sima lepényhal filézése

2017. november 09.


01,

Éles filézőkéssel vágjuk végig a hal hátoldalát a fej felől a farok irányába haladva a gerincoszlop felett.

02,

Apró, óvatos vágásokkal kezdjük leválasztani a bal oldali filét a farok felől indulva.

03,

Késünket a gerincoszloptól indítva, a bordasor tetején csúsztatva a félszegúszó felé válasszuk le a halfilét.

04,

 A fejhez érve le tudjuk emelni a bőrös halfilét a bordasorról.

05,

Fordítsuk meg a halat és most a fej felől indulva ismételjük meg a mozdulatsort.

06,

Ismét fordítsuk meg a halat úgy, hogy most a vakoldal legyen felül. Hajtsunk végre egy hosszanti metszést közvetlenül a félszegúszók mellett, a fejtől a farok irányába haladva.

07,

Ismételjük meg a gerinc feletti hosszanti bemetszést a fej felől indulva a farok felé haladva.

08,

Apró, óvatos vágásokkal kezdjük leválasztani a bal oldali hasoldali filét a farok felől indulva a fej irányába haladva.

09,

Fordítsuk meg a halat és most a fej felől indulva ismételjük meg a mozdulatsort a vakoldalon a farok irányába haladva.

10,

Levettük mind a négy filét a halról.

11,

Amennyiben nyúzott laposhalfilét szeretnénk, helyezzük a flexibilis filézőkésünket a halbőr és a halhús közé, majd csúsztassuk végig a késünk élét a halbőr belső felületén, leválasztva a bőrről a húst.

12,

Készen vagyunk a négy db konyhakész, nyúzott laposhalfilével.

Még több cikk