A májusi lepényhal aranyat ér

2017. november 09.

Rendkívül zsenge textúrájú, hófehér színű, omlós, puha és igen jóízű húsa, akár újburgonyával és rizlingben párolt friss fügével elkészítve, akár a nagy klasszikus Sole Véronique receptet alkalmazva is gasztronómiai csúcsélvezeteket adhat nekünk.

Tavasszal elengedhetetlen étel

A májusi lepényhalat értelemszerűen májusban fogják, az északi Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben, tekintettel arra a tényre, hogy a lepényhal a téli hónapokban ívik, és májusra nő meg akkorára, hogy érdemes legyen kifogni. És ezt a halászok nagyon jól teszik, hiszen májusban a hal különösen zsenge, ízanyagokkal telítve, és pontosan akkora méretű, hogy szépen ráférjen a tányérra. A májusi lepényhal akkor az igazi és akkor tud nekünk garantáltan csúcsélvezeteket adni, ha kifogástól számított 2 napon belül a serpenyőbe kerül. A friss lepényhal sütésre igazán ideális, de párolhatjuk és posirozhatjuk is őket. 

Íme egy egyszerű recept hozzájuk