Grillezett polipcsáp, krémes tenger gyümölcsei rizottóval
Számtalan mediterrán országban hangsúlyos szerepet kap a polip, és a csodálatos nyolckarúból készített ételek mindig helyet követelnek maguknak az asztalon, csakúgy mint Japánban, ahol sashiminak elkészítve is tökéletes. A köret meghatározása néha sokkal nagyobb nehézséget okoz, mint maga a főétel kigondolása. Általános szabály az, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a köret elnyomja magát az ételt és uralkodjon a tányéron. Aranyszabály, melyet mi most mégis megszegünk, hiszen Olaszországban járunk ahonnan világhódító útjára indult el az olasz gasztronómia egyik ékköve, az egyszerűségében is zseniális rizottó.
Galiciai polipsaláta, szárított paradicsommal, olívákkal és articsókával
A polip, az articsóka, olívákkal, szárzellerrel, szárított paradicsommal és extra szűz olajjal olyan félelmetes egyensúlyt képez, hogy bármelyik sokcsillagos szálloda, vagy Fine dining étterem büszkén tűzheti étlapjára a spanyol gasztronómia e nagyszerű ételét. A polip puha, mégis roppanós, a szárított paradicsom édes, az articsóka savas, az olívaolaj selymes, a kapribogyó sós. Bár különböző textúrájú és ízű alapanyagokat használunk a Galiciai polipsaláta elkészítésénél, a végeredmény mégis egy komplex íz, mely egymást segítve a szájban és őrült körforgás után egy igazi gasztronómiai csúcsélvezettel ajándékozza meg fogyasztóját. A füstölt paprika és a citrom csak megkoronázza e nemes étel sokszínűségét és nem uralkodva, de tökéletesen kiegészíti azt.
Galicia és az ő mennyei polipsalátája
Spanyolország észak-nyugati történelmi régiója Galicia - nem tévesztendő össze, a közép-európai Galiciával, mely Ukrajna és Lengyelország között oszlik meg-, az Atlanti-óceán partjainál (közel a Biscaya-i öbölhöz) elterülő, gasztronómiailag jelentős helyszín, melynek fővárosa Santiago de Compostela, évszázados és tradicionális hagyományokkal rendelkezik a tengeri ételek elkészítését illetően.
Gusztustalan, de finom: főzzünk polipot
A görögök nagyon szeretik, sőt imádják a polipot, ezt a nyakigláb viziszörnyet, mely a görög tradicionális konyha egyik alappillérjét képezi, hiszen fogyasztják sütve-főzve, grillezve, pörköltnek, illetve ahogyan csak tudják, és párosítják mindenhez, amihez csak lehet.