Bontási modul és veszteség kalkuláció

Egy friss halból igazi ínyencfalatok és gasztronómiai csoda készíthető, de vajon mennyi marad meg belőle a kulináris élvezetekhez a bontás és a filézés után?

Mennyi hasznosítható húsa van egy halnak és milyen adagméretekkel kell kalkulálni egy szakácsnak?

Milyen és mekkora halat kell, vegyünk? Beszerzéskor jó tisztában lenni ezzel, nehogy esetleg éhen maradjanak vendégeink, és azt sem árt tudni, hogy mekkora húsmennyiségre mennyi hulladék jut, bár ez az arány halfajtától függően igen különböző lehet. Az alábbi kis táblázat irányértékei a kereskedelemben általában kapható méreteket veszi alapul, de a hal nagyságával az arányok is változnak. Egy kisméretű tengeri sügérből kb. 50 dkg -százalékarányban is- kisebb filé nyerhető, mint egy nagyobb, 1 kilogramm feletti társából.

A táblázatban szereplő mennyiségek -ha nincs külön jelölve- egész halakra vonatkoznak. A hal méretétől függően a hasznosíthatatlan hulladék (belsőségek, úszók) aránya más és más. A hasznosítható hulladékból (fej, szálka, csontozat) alaplét főzhetünk.

Mennyi hasznosítható húsa van egy halnak?

Megnevezés

Bruttó tömeg

%-os  hozam

Nettó tömeg

Hulladék

%-os hozam

Nyúzott filé

Hasznosítható hulladék

Angolna

670g

67,2 %

450g

220g

56,7 %

70g

380g

Durbincs

390g

90,2 %

350g

40g

41,3 %

160g

190g

Rája

7000g

95,0 %

6650g

350g

25,0 %

1750g

4900g

Ponty

985g

82,2 %

810g

175g

33,5 %

330g

480g

Ördöghal

730g

64,2 %

470g

260g

-

-

-

Lazacpisztráng

860g

94,8 %

815g

45g

45,3 %

390g

425g

Szent-Péter hal

650g

77,0 %

500g

150g

26,2 %

170g

330g

Nyelvhal

525g

94,2 %

495g

30g

40,4 %

215g

280g

Rombuszhal

2700g

97,8 %

2640g

60g

31,4 %

850g

1790g

Süllő

1000g

90,0 %

900g

100g

440,0%

440g

460g

Lazac

2670g

93,5 %

2500g

170g

56,1 %

1500g

1000g

Sima lepényhal filézése