Kés, a konyha lelke

A hal előkészítése jó kézügyességet kíván meg. Mind a bontásnál, mind a filézésnél vagy a nyúzásnál gyakorlott ujjakra van szükség. A megfelelő és jó minőségű konyhai eszközök nagymértékben megkönnyítik a szakács számára a hal előkészítését.

Kés, pikkelyező, olló

A halgasztronómiában használatos valamennyi vágóeszköz kézhez álló, csúszásmentes, és lehetőleg rozsdamentes legyen!

Ha gyakrabban kell saját kezűleg megtisztítanunk a halat, akkor hasznos szerzemény lehet egy erős, rozsdamentes acélból készített jó minőségű halpikkelyező. Ennek a vége aprón fogazott, így könnyedén a halpikkelyek alá hatol, amelyeket így egyszerűen lekaparhatunk a bőrről. Ha csak néha-néha szoktunk halat pikkelyezni, akkor erre egy nagyméretű, merev pengéjű kés életlen felét is használhatjuk.

A halgasztronómiában általában nagyon fontos szerepet töltenek be a kések

Különböző feladatokhoz más-más vágóeszközökre van szükség. Egy nagy, merev (nem hajlékony pengéjű) konyhakéssel eltávolíthatjuk a hal pikkelyeit, de egyúttal a vastag halszálkákat és a gerincoszlopot is elvághatjuk vele. A hal fejét is levághatjuk vele, de erre a célra egy merev pengéjű, nem túl rövid fogazott kés (kenyérvágó kés) is jól alkalmas. A filézésre, illetve a hal bőrének lenyúzására azonban rendkívül éles, hajlékony pengéjű késre van szükség, amelyekkel lefejthetjük a húst a szálkákról, vagy a hal bőrét a filéről.

A hal nagyságától függően különböző méretű késeket célszerű használni, így kisebb halak, például a pisztráng bőrének lefejtésére elegendő egy rövidebb penge, egy nagy lazac filézéséhez viszont hosszú késre van szükségünk. A lazacfiléből leheletvékony szeleteket vághatunk, ha egy kimondottan hosszú, éles és hajlékony lazackéssel dolgozunk. A kések újraélezésére legjobb fenőacélt használni, ha viszont teljesen életlenek már, legjobb, ha szakemberrel köszörültetjük meg őket. 

A késeken kívül legalább olyan fontos, hogy kéznél legyen egy erős konyhai olló is, amellyel akár a vastagabb, keményebb úszókat is levághatjuk, de szintén szükség van rá a kopoltyú eltávolításánál, és a hasüreg felnyitásánál is hasznos szerepe van.

Csipesz, fogó

A halfilék maradéktalan szálkátlanításához olykor-olykor szálkafogóra vagy csipeszre is szükség lehet, de bármelyik eszközhöz folyamodhatunk, a lényeg csupán az, hogy a fogó vagy a csipesz jól összeszorítható legyen, hogy a halszálka ne csúszhasson ki belőle. Ezeknél is előny, ha a markolatuk csúszásmentes  és jól simul a kézbe. Ha nincs otthon speciális szálkacsipeszünk akár a barkácsboltban kapható csőrös fogó vagy a feleségünk piperefiókjában található szemöldökcsipesz is megteszi.