Bár a halak nagy többsége általában alkalmas a különböző hőkezelési eljárásokra, de tudni kell, hogy néhány halfajta alkalmasabb bizonyos előkészítési technikákra, mint mások. Például a serpenyőben sütésre vagy párolásra ideálisabbak a vékonyabb vagy közepes vastagságú halfilék és a nagyon kicsi egész halak.
Ha grillezni vagy bő olajban szeretné sütni, akkor érdemesebb a közepesen kemény szerkezetű halakból választani, hiszen e halak hústextúrája összetettebb, és jobban bírják ezeket a hőkezelési eljárásokat, mint a finom textúrájú halak.
A hal nagyon sokoldalú, ezért ez a pár jótanács remélhetőleg segít abban, hogy az egyéni ízlésének megfelelően tudjon választani. A következő táblázat bemutatja a tengeri halakat és a tenger gyümölcseit csoportokra osztva, mely a halhús textúráját és ízvilágát veszi figyelembe: