A friss halak és a tenger gyümölcseinek
​szakszerű tárolása

Az a legjobb, ha azonnal felhasználja a halakat és a tenger gyümölcseit röviddel a vásárlás után, de ha ez nem lehetséges, akkor itt van egy-két tipp ahhoz, hogy szakszerűen tudja tárolni azokat.

Soha ne hagyja,

hogy a vásárlástól a hűtőig történő út és idő alatt a halak vagy tenger gyümölcsei átlépjék a szabályozott hűtőhidat, azaz a 0–2 Celsius fok közötti hőmérséklet-tartományt. Amennyiben lehetséges, vásároljon az ilyen jellegű termékek szállítására szolgáló hőtárolós szatyrot, és kérjen egy zacskóban friss jeget a halkereskedőtől, amellyel a hal mellé helyezve stabilan tartja a hőmérsékletet.

Ha zsigerelt (belezett) egész halat vásárolt,

amikor hazaért, mossa le a halat, öblítse le, majd törölje szárazra papírtörlővel. Fektesse tálcára, majd takarja be konyharuhával, de sohasem folpack fóliával, és tegye a hűtő egy olyan részére, ahol nincs kitéve esetleges fagyásveszélynek.

Ha zsigerezetlen (belezetlen) egész halat vásárolt,

akkor tudnia kell, hogy ezek a halak sokkal gyorsabban romlanak, mint amelyeket a kereskedésekben már kizsigereltek, ezért nagyon fontos a szakszerű tárolás. Fektesse a halat egy tepsibe, majd töltse fel a tárolótepsit zúzott jéggel vagy jégkockával, és így helyezze a hűtőszekrénybe (ha lehetősége van rá, nyugodtan takarja be a tepsit).

A felhasználásig

mindennap öblítse le a halat hideg folyó vízzel, öntse ki a jeget, mossa el a tepsit, majd fektesse bele megint a halat, és újra töltse fel tiszta jéggel és tegye a hűtőbe újra.


Ha nem használja fel a halat azonnal,

de nem akarja túl sokáig sem tárolni a hűtőben, vagy meggondolta magát, és mégsem most akarja felhasználni, akkor inkább használja a konyhai mélyhűtőjét és fagyassza le. Öblítse le a halat hideg víz alatt, majd törölje meg mind kívülről, mind belülről konyhai papírtörlővel.


Tekerje körbe a halat

szorosan folpack fóliával, hogy a hal ne érintkezzen a levegővel, majd utolsó fázisként tekerje be alufóliába is. Ezek után mehet a fagyasztóba, de próbálja meg felhasználni 2–4 héten belül.

A halak, halfilék kiolvasztásánál

akkor éri el legjobb eredményeket, ha nem a gyors kiolvasztás módját választja (mikrohullámú sütő), hanem a felhasználás előtti nap estéjén egyszerűen kiveszi a halat a fagyasztóból, és beteszi a rendes hűtőszekrénybe. Ekkor fektesse egy olyan tálcába, mely fel tudja fogni az esetlegesen kifolyó nedvességet, majd amikor a hal kiolvadt, nincs más dolga, mint leöblíteni, szárazra törölni és a kívánt receptúra szerint elkészíteni.

Ha tenger gyümölcseit akarja kiolvasztani,

nem kell 8 órával felhasználás előtt kivenni a fagyasztóból, hiszen elég közvetlenül a hőkezelés előtt egy órával egy tál hideg vízbe tenni őket. Ott olvassza egy fél óráig, majd cserélje le a vizet, és a teljes felengedésig tartsa ott, de végleges felhasználás előtt folyó víz alatt öblítse át, csepegtesse le, esetleg törölje szárazra (pl. tintahalak).

Ha élő osztrigát, fekete- vagy kékkagylót, amandát, esetleg vongole kagylót szeretne tárolni a hőkezelésig, akkor a következő szabályokat kell betartani:

Amire ügyelni kell

  • Ne tárolja őket csapvízben (édesvízben), hiszen a kagylók sósvízi élőlények, ezért a hosszan tartó édesvízben tárolás megöli őket. Egy pár órás vízben áztatás is óriási károkat tud okozni, hiszen a kagylók, ha megérzik a vízközeget, automatikusan kinyitják a páncéljukat, hogy táplálkozzanak, és ekkor édesvíz jut a szervezetükbe, mely elpusztítja őket.
  • Ne tárolja a kagylókat közvetlenül jégben vagy jégágyon, hiszen ekkor nagyon lecsökken a testhőmérsékletük, ami szintén a halálukhoz vezet, ezzel együtt gasztronómiai felhasználásra alkalmatlanok lesznek.
  • Ne tárolja őket légmentesen lezárt edényben vagy tárolódobozokban.
  • A helyes tárolás az, hogy a kagylókat beleönti egy tárolóedénybe, benedvesített konyharuhával letakarja őket, és a hűtőszekrény alsó részére teszi, szárazabb, de nem túl hideg környezetben..

Ha homárt vagy élő rákokat szeretne tárolni

a gasztronómiai felhasználásig, a legjobb hely ugyancsak a hűtő alsó része, egy vízálló tárolódobozban, melybe előtte nedves tengeri algát vagy újságpapírt terített. Fontos, hogy a doboz nem lehet légmentesen záródó.

A kagylókat és az osztrigákat

csak közvetlenül a felhasználás előtt kell átellenőrizni, illetve átmosni. Ha fekete- vagy kékkagylói vannak, akkor nemcsak át kell súrolni őket egy körömkefével (közben megvizsgálni, hogy él, avagy nem, azaz konyhai felhasználásra alkalmas), hanem el kell távolítani róluk a byssus fonalat, amivel rögzítik magukat az élőhelyükhöz.

Ha úgy gondolja, hogy át akarja tisztítani őket belülről, mert vadvízi kagylót vásárolt, akkor egy nagyon egyszerű, de hatékony módszer áll rendelkezésre:

  • A megtisztított, fonáltalanított kagylókat (osztriga kivételével) helyezze egy tál hideg vízbe, melybe kevés lisztet vagy kukoricadarát szórt. A víz hatására a kagylók kinyitják a páncéljukat (egy óra édesvíz még nem öli meg őket), majd táplálkozni kezdenek.
    A kukoricadara vagy a liszt pedig átmossa a szervezetüket, ami miatt magasabb értéket képviselnek, bár erre csak akkor van szükség, ha vadvízi kagylót használ, hiszen a tenyésztett kagylók nem érintkeznek közvetlenül a tengerfenékkel.