A hisztamin-intolerancia sokkal több embert érint, mint ahányan sejtik. Nagyon sok problémával összekeverhetőek a tünetei, pl. allergia, gyulladás, reuma, idegrendszeri betegségek, más ételallergiák és intoleranciák.
Kialakulása javarészt az emésztőrendszer irritáltságának, a baktériumflóra károsodásának és a máj, nyirokrendszer túlterhelődésének köszönhető. Ehhez nagyban hozzájárulnak a helytelen étkezési szokások, az ételek hibás elkészítése, azok magas adalékanyag-tartalma, az erjesztés, a tartós állás, de sokféle gyógyszer, bélfertőzések, gyulladások is.
A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. Az allergiás rohamok alatt is a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel és közvetítő anyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek - orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, gyomos- és bélrendszeri panaszok - kialakulásában.
A hisztamin mennyisége az ételek el(ő)készítésétől függően nagyon sokat változhat. Minél tovább áll, érlelik, pácolják, kezelik, annál nagyobb adagban keletkezik benne allergiaszerű tüneteket előidéző anyag. Ezért a listában szereplő adatok tájékoztató jellegűek.
A hisztamin-tolerancia ill. intolerancia dózisfüggő. A reakció mértékét a bél állapotán, a baktériumflóra összetételén és a felszívódáson kívül egy sor egyéb tényező határozza meg. A reakciók nagyon eltérő mértékűek lehetnek. Nem minden élelmiszer egyformán kerülendő minden érintett számára. Néhányan erősebben reagálnak ugyanarra az élelmiszerre, mint mások. Sőt az is előfordulhat, hogy ugyanaz a személy egyszer erősebben, máskor kevésbé heves intoleranciás tüneteket produkál egy adott étel/ital elfogyasztásakor.
Nagyon nehéz sokszor lemondani kedvenc ételeinkről, vagy megállni egy társasági összejövetelen, hogy ne igyunk legkedvesebb vörös borunkból. Mivel a panaszok gyakran csak a kiváltó étel elfogyasztása után jóval később jelentkeznek, néha hibásan másra terelődik a figyelmünk, és így a valódi baj okozója rejtve marad. Ennek kiderítésben segíthet talán az alábbi lista, és a nagyon gondos odafigyelést igénylő elhagyásos diéta.
1. Legfontosabb azoknak az élelmiszereknek és adalékanyagoknak a kerülése, melyek a panaszokat kiválthatják, fenntarthatják, ilyenek a következők:
2. Elengedhetetlen, hogy regeneráljuk az emésztőszerveket, megszűntessük a gyulladást, és tápláljuk a normál baktériumflórát. Ehhez a következőkre kell ügyelni:
3. Hagyjunk el mindenféle élvezeti szert: kávét, alkoholt, cigarettát. Ezek jelentősen fokozzák a bélnyálkahártya irritációját, s ezáltal fokozzák annak áteresztő képességét mindenféle anyagnál, így a hisztamin és más biogén amin tartalmú élelmiszerekét is.
4. Ne szedjünk hashajtókat, mert azok is fokozzák a bélnyálkahártya áteresztőképességét.
5. Csak akkor szedjünk gyógyszert, ha feltétlen muszáj – mivel a legtöbb közülük blokkolhatja a hisztaminlebontó enzimet, vagy maga is hisztamin-felszabadulást idéz elő.
6. Salaktalanítsuk szervezetünket rendszeresen: a tisztító-salaktalanító kúrák során a bélnyálkahártya megnyugszik, letisztul, áteresztőképessége könnyebben helyre áll, a szervezetből sok immunaktivitást csökkentő anyag távozik, és utána a bélflóra is könnyebben regenerálódik.
Több élelmiszer adalékanyag indirekt is képes allergiás reakciót kiváltani. Ennek oka, hogy a bélnyálkahártyát áteresztővé teszik. A sűrítő anyagok, az állagjavítók, a zselék, és a nedvességtartalom megőrzéséért felelős vegyületek és a zsírpótlók a bélben a nedvesség hatására megduzzadnak, a vizet megkötik, s ezzel a vízoldékony vitaminok és ásványok felszívódását blokkolják. Ezen kívül irritálják a bélfalat, s ezzel a nyálkahártya áteresztő képessége megnő, több olyan anyag is képes felszívódni a vérbe, ami allergizál, illetve a hízósejtekből hisztamin felszabadulását eredményezi. Különösen sok ilyen hatású anyag található a fagylaltokban, a tortakrémekben, a kenyérre kenhető feltétekben (még a vegetáriusoknak készítettekben is!), a krémes ételekben, a kész levesekben és szószokban.
Dr. Balaicza Erika belgyógyász