Tonhal, az óceánok szürke marhái
A tonhalfélék világszerte a legfontosabb haszonhalak közé tartoznak, bár a dél-európai országok óriási (hal-nagybani) piacain kapható friss tonhal, a teljes kifogott mennyiségnek csupán elenyésző hányadát teszi ki. A nagy üzletet a vezető halásznemzetek, főként Japán, valamint a feldolgozóipar könyveli el. Viszont az olyan különlegességekért, mint pl. a szicíliai latume, vagyis a tonhal spermájáért, a haltejért csak az igazi ínyencek tudnak lelkesedni. 
Langusztin, avagy az óceánok kishercege
Langusztin. A neve félrevezető ugyan, de finom íze mindenképpen meggyőző, ezért meglehetősen előkelő helyet foglal el az ínyencek rák-listáján. Sokan csak az olasz nevén (scampi) ismerik és fogyasztják ezt a fajt, de a könnyebb beazonosíthatóság érdekében most közzétesszük e nemes rákfaj többi nevét is.
Ínyencség vagy szimbólum? Együnk fésűkagylót vagyis Szent-Jakabot
Fésűkagylók. Ilyen kagyló héján emelkedett ki Botticelli Aphroditéja a tenger habjaiból, de ezek a szép kagylók nemcsak művészettörténetileg érdekesek, hanem kulinárisan is jelentősek. A Szent Jakab kagylók kagylóhéja nemcsak a Shell emblémában szerepel, de máig ez a spanyolországi Galícia tartományának fővárosába Santiago de Compostelába vezető zarándokút jelképe is.
Grillezett polipcsáp, krémes tenger gyümölcsei rizottóval
Számtalan mediterrán országban hangsúlyos szerepet kap a polip, és a csodálatos nyolckarúból készített ételek mindig helyet követelnek maguknak az asztalon, csakúgy mint Japánban, ahol sashiminak elkészítve is tökéletes. A köret meghatározása néha sokkal nagyobb nehézséget okoz, mint maga a főétel kigondolása. Általános szabály az, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a köret elnyomja magát az ételt és uralkodjon a tányéron. Aranyszabály, melyet mi most mégis megszegünk, hiszen Olaszországban járunk ahonnan világhódító útjára indult el az olasz gasztronómia egyik ékköve, az egyszerűségében is zseniális rizottó.
Fish and chips az igazi street food
Puha és omlós, mégis ropogós. Az atlanti-tőkehal nyúzott filéjét sörbundába mártjuk és olajban aranybarnára sütjük, majd házi készítésű remoulade mártással, tökéletes sültburgonyával és a klasszikus malátaecettel tálaljuk.