Fish and chips

2017. december 08.
Fish and chips
Puha és omlós, mégis ropogós. 

Hozzávalók

A panírhoz
búzaliszt 400g
kukoricaliszt 200g
koriander por 1 kk
gyömbérpor 1kk
fokhagymapor 1 kk
édesnemes paprika ½ kk
sör 6 dl

Hozzávalók a remoulade mártáshoz
majonéz 4 dl
citromlé 1 ek
gyömbér por 1 kk
szardella paszta 1 kk
darált csemege uborka 2 ek
uborkalé 1 ek
fokhagyma apróra vágva 1 gerezd
kapor 1 csokor

Hozzávalók a fish and chips-hez
tőkehalfilé 4x200 g
burgonya 4x 180g
repceolaj 1 liter
citrom 4 gerezd

Hozzávalók a mentás zöldborsó püréhez
zöldborsó 500g
menta 1 csokor
vaj 50g
tengeri só 1kk

Konyhatechnológia:

Készítse el a panírt

Tegye a búzalisztet, a kukoricalisztet, a gyömbérport, fokhagymaport, a korianderport és az édesnemes paprikát egy keverőtálba. Keverje össze szárazon, majd vegyen ki a szárazpanírból 6 evőkanállal egy másik keverőtálba (a kivett szárazpanírt tegye félre), majd a maradék nagyobb mennyiséghez adagolja hozzá a sört, azaz készítse el a nedves panírt. Keverje össze, amíg homogén és sima nem lesz, majd tegye félre felhasználásig.

Készítse el a remoulade mártást

Keverőtálba kanalazza be a majonézt, adja hozzá a szardella pasztát, a gyömbérport, majd az apróra vágott vagy lereszelt fokhagymát. Vágja apróra vagy reszelje le a csemegeuborkát és adja azt is a mártáshoz. Kanalazzon az uborkaléből a keverőtálba és facsarja bele a citrom levét, majd adja hozzá az apróra vágott kaprot. Keverje össze az egészet, majd tegye hűtőbe felhasználásig.

Készítse elő a burgonyát

Vágja fel a megtisztított burgonyát 2 cm szélességű hasábokra. A felvágott hasábokat helyezze tiszta, sós hidegvízbe 15 percre. Az áztatási idő elteltével mossa át a burgonyahasábokat, majd konyhai kendővel törölje szárazra. Forrósítson 130-135 Celsiusra repceolajat, majd tegye bele a burgonyákat 8 percre. A félig megsült burgonyákat vegye ki az olajból, majd csepegtesse le és tegye félre.

Készítse el a mentás zöldborsópürét

Vágja le a mentacsokor szárát, majd tegye a szárakat egy főzőedénybe, adja hozzá a zöldborsót és engedje fel annyi gyengéden sózott vízzel, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön főzze meg a zöldborsót. Vegye ki a mentalevelek szárait, majd adja hozzá a vajat és az apróra vágott mentaleveleket és egy konyhai kézi mixerrel mixelje össze. Tartsa melegen.

Készítse el a fish and chipset

Az előre besózott halfiléket először forgassa meg a félretett 6 evőkanálnyi szárazpanírban, majd amikor a halat mindenhol fedi a tapadóhíd, mártsa bele a halfilét a nedves panírba is. A feleslegtől lecsepegtetett halfiléket tegye bő zsiradékba és süsse addig, amíg aranybarnává nem válnak (kb. 6 perc). Másik edénybe forrósítsa fel a repceolajat 180 Celsiusra, majd tegye bele a félig megsütött burgonyákat. Sütési idő maximum 2 perc.


A megsütött fish and chipset azonnal forrón tálaljuk, a hideg remoulade mártás és a meleg zöldborsópüré társaságában. 

Chef jegyzet:

Hogy tartalmasabb legyen az ételünk, süthetünk hozzá nyársara húzott garnélarákokat is.
Még több cikk