Lepényhal filé fehérborgőzben párolva füstölt lazac szelettel és friss bazsalikommal töltve, bazsalikom olaj öntettel

Rendkívül zsenge textúrájú, hófehér színű, omlós, puha és igen jóízű húsa, akár újburgonyával és rizlingben párolt friss fügével elkészítve, akár a nagy klasszikus Sole Véronique receptet alkalmazva is gasztronómiai csúcsélvezeteket adhat nekünk.
Hozzávalók
2 db 230-290g Sima lepényhal filé (nyúzott)2-3 szál bazsalikom csokor
8 db bazsalikom levél
10g Bazsalikom (apróra vágva)
60g Füstölt lazac
1ek Petrezselyem
100ml Fehérbor (száraz)
1 Citrom
10 Újburgonya
10g Vaj
Tengeri só
Fekete bors (frissen őrőlve)
Olívaolaj
Konyhatechnológia:
- Készíts bazsalikomolajat: dobd a bazsalikom leveleket 30 másodpercre forró vízbe, majd vedd ki és tedd jeges vízbe a csokrot. Amikor kihűlt, csepegtesd le, majd konyhai robotgépben az olívaolaj hozzáadásával turmixold össze. Sűrű szitán szűrd át és tedd félre.
- Fektesd le a lepényhal filéket az asztalra és helyezz minden lepényhal filére a füstölt lazacból és a bazsalikom levelekből is. Sózd, borsozd.
- Tekerd fel a halfiléket a töltelékkel majd, tedd egy zöldségpárolóba vagy egy bambusz gőzölőbe. Öntsd alá a fehérbort és gőzöld kb. 7-8 percig .
- Tedd az újburgonyákat 3 percre forrásban lévő vízbe, majd lecsepegtetés után egy sütő tepsibe és kevés olívaolajjal történt kenegetés után tedd a burgonyákat is a sütőbe, amíg meg nem sül.
- Tálaláskor használj egy nagyobb tányért, mely közepére tedd a halfilét és kanalazz köré kevés bazsalikom olajat. Díszítésként szórd meg apróra vágott petrezselyemmel a tetejét.