Tárkonyos háromhal leves (lazac-tőkehal-makréla)

Hozzávalók
400g lazac 2x2 cm kockákra vágva400g tőkehal 2x2 cm kockákra vágva
400g füstölt makréla filé 2x2 cm kockákra vágva
600g burgonya(főzni való)
100g koriander
2 citromfű szál
50g bazsalikom
2 chili paprika(zöld)
csipetnyi tárkony
csipetnyi kapor
2 citrom
1ek gyömbér
1 fokhagyma gerezd(passzírozva)
600ml tejszín
300ml fehérbor
150g spenótlevél
500ml zöldség vagy csirke alaplé
Tengeri só
Feketebors frissen őrölve
Olívaolaj
Konyhatechnológia:
1. Készíts 500 ml csirke vagy zöldség alaplét (az alaplevek ugyanúgy készülnek, mint a csirke vagy zöldség levesek, azzal a különbséggel, hogy nincsen bennük semmilyen fűszer vagy ízesítő anyag, teljesen zsírmentesek, de mindig használjunk kakukkfű és rozmaring növényeket hozzá).
2. Tisztítsd meg és vágd kockákra a burgonyákat. Főzd puhára majd szűrd le és tedd azonnal jeges vízbe. A hideg vizes fürdő után csepegtesd le és tedd félre.
3. Készíts zöldfűszer krémet: tegyél egy konyhai robotgépbe 50g koriandert, bazsalikomot, 2 citromfűszálat, a 2 kimagozott chilipaprikát, 2 citrom reszelt héját, a gyömbért, a fokhagymát majd mixeld össze finom krémmé.
4. Önts kevés olívaolajat egy fazékba (közepes hőmérséklet), majd tedd bele a zöldfűszer krémet. Folyamatos kevergetés 1-2 perc, majd öntsd bele az alaplét és forrald további 5 percig.
5. Hőkiegyenlítés után öntsd bele a tejszint és a fehérbort, majd újraforrástól számítva 4-6 percig főzd tovább a levest.
6. Tedd a levesbe a 2x2 cm kockákra vágott halkockákat, az előfőzött burgonyát, a kaprot és a tárkonyt is, majd főzd készre. Kb. 8-10 perc.
7. Tálalás előtt tedd a levesbe a megmosott spenótleveleket, sózd, borsozd, majd egyszeri összeforralás után szervírozd forrón.
Mivel lehet helyettesíteni
tőkehal, nagy rombuszhal, óriás laposhal
Borajánló
Villányi Rosé