Tárkonyos háromhal leves (lazac-tőkehal-makréla)

2018. március 21.
Tárkonyos háromhal leves (lazac-tőkehal-makréla)
Három nagyszerű ízű hal, három különleges ízű hal, három különböző ízű hal - együtt mégis egy csodálatos ízkavalkád, az aromák orgiája, egy valóságos gasztronómiai szimfónia. 

Hozzávalók

400g lazac 2x2 cm kockákra vágva
400g tőkehal 2x2 cm kockákra vágva
400g füstölt makréla filé 2x2 cm kockákra vágva
600g burgonya(főzni való)
100g koriander
2 citromfű szál
50g bazsalikom
2 chili paprika(zöld)
csipetnyi tárkony
csipetnyi kapor
2 citrom
1ek gyömbér
1 fokhagyma gerezd(passzírozva)
600ml tejszín
300ml fehérbor
150g spenótlevél
500ml zöldség vagy csirke alaplé
Tengeri só
Feketebors frissen őrölve
Olívaolaj

Konyhatechnológia:

1. Készíts 500 ml csirke vagy zöldség alaplét (az alaplevek ugyanúgy készülnek, mint a csirke vagy zöldség levesek, azzal a különbséggel, hogy nincsen bennük semmilyen fűszer vagy ízesítő anyag, teljesen zsírmentesek, de mindig használjunk kakukkfű és rozmaring növényeket hozzá).

2. Tisztítsd meg és vágd kockákra a burgonyákat. Főzd puhára majd szűrd le és tedd azonnal jeges vízbe. A hideg vizes fürdő után csepegtesd le és tedd félre.

3. Készíts zöldfűszer krémet: tegyél egy konyhai robotgépbe 50g koriandert, bazsalikomot, 2 citromfűszálat, a 2 kimagozott chilipaprikát, 2 citrom reszelt héját, a gyömbért, a fokhagymát majd mixeld össze finom krémmé.

4. Önts kevés olívaolajat egy fazékba (közepes hőmérséklet), majd tedd bele a zöldfűszer krémet. Folyamatos kevergetés 1-2 perc, majd öntsd bele az alaplét és forrald további 5 percig.

5. Hőkiegyenlítés után öntsd bele a tejszint és a fehérbort, majd újraforrástól számítva 4-6 percig főzd tovább a levest.

6. Tedd a levesbe a 2x2 cm kockákra vágott halkockákat, az előfőzött burgonyát, a kaprot és a tárkonyt is, majd főzd készre. Kb. 8-10 perc.

7. Tálalás előtt tedd a levesbe a megmosott spenótleveleket, sózd, borsozd, majd egyszeri összeforralás után szervírozd forrón.

Mivel lehet helyettesíteni

tőkehal, nagy rombuszhal, óriás laposhal

Borajánló

Villányi Rosé

Chef jegyzet:


Még több cikk