Hogyan daraboljuk fel a homárt?

2017. november 25.

A homárok, akár az Európából, akár a tengeren túlról érkezők (Amerikai vagy Kanadai), az ínyencek körében mindig is nagy népszerűségnek örvendenek és nagyon keresett csemegének számítanak. Mivel a tengerek királyának tartják, ennek megfelelően az ára is előkelő. Tanuljunk hát egy keveset a homárról és nézzük meg, hogyan lehet gazdaságosan feldarabolni.

A homárok, akár az Európából, akár a tengeren túlról érkezők (Amerikai vagy Kanadai), az ínyencek körében mindig is nagy népszerűségnek örvendenek és nagyon keresett csemegének számítanak. Mivel a tengerek királyának tartják, ennek megfelelően az ára is előkelő.


Amerikai és európai

Kétféle faj ismeretes: az európai és az amerikai homár- ez utóbbit általában Kanadából importálják. A Kanadai példányok gyakrabban kaphatók és olcsóbbak is, de a tapasztalt homárfogyasztók szerint az európai társaik állítólag ízletesebbek, azok közül is a legjobbnak számító Breton homár gyakran szerepel az ínyenc éttermek étlapján.

Az európai vizekben csupán egy valódi homárfaj a Homarus gammarus él, mely Bretagne partjain St. Malo és Brest között, valamint Írország, Norvégia és Skócia partjain fordul elő.  A homárszerű rákok jellegzetes ismertetőjegye a nagy és erős ollók, ezek az első lábpáron vannak, míg a következő négy futólábpár sokkal vékonyabb, de az első kettőn itt is kis ollók találhatók. Bár a kétféle homár között alakban nincs különbség, az európai és tengerentúli példányok színe azonban láthatóan eltér egymástól, hiszen az európai homár mélykék színű, páncélján szép és foltos mintázat látható, míg amerikai rokonának héja sötét-szürkésbarna, néha vöröses-barna. Ha viszont a kétféle homárt elkészítve, egymás mellett látnánk, egy tányéron nem tudnánk megkülönböztetni őket egymástól, ugyanis mindkét faj páncéljának színe a hőkezelés hatására vörössé válik.

Alapszabály főzésnél

Bármelyik homárt választjuk is, a főzési időkkel tisztában kell lennünk és fontos, hogy semmiféleképpen ne főzzük túl. Alapszabály a homár főzésénél az, hogy tisztába legyünk az állat pontos súlyával, ugyanis 1 kg homár pontosan 12 perc főzési időt igényel és minden egyes további 10 dkg súly extra 2 perccel hosszabbítja meg a főzésre fordítani szándékozott időt.

A friss európai homár rendkívül ízletes és nem ajánlatos túl erősen fűszerezni. Nagyon jó ízű főzve, de sütve és grillezve is ínyencségnek számít. A főzött vagy mélyhűtött homárfarkak koktélok vagy saláták készítéséhez használható. Az amerikai homárt jelentős mennyiségben importálják Európába, és ha szakszerűen szállítják, az íze az Európa homáréval egyenértékű. Finom húsa főzésre, sütésre illetve grillezésre alkalmas.

A homár darabolás lépései képekben

Még több cikk