Tonhal, az óceánok szürke marhái
A tonhalfélék világszerte a legfontosabb haszonhalak közé tartoznak, bár a dél-európai országok óriási (hal-nagybani) piacain kapható friss tonhal, a teljes kifogott mennyiségnek csupán elenyésző hányadát teszi ki. A nagy üzletet a vezető halásznemzetek, főként Japán, valamint a feldolgozóipar könyveli el. Viszont az olyan különlegességekért, mint pl. a szicíliai latume, vagyis a tonhal spermájáért, a haltejért csak az igazi ínyencek tudnak lelkesedni. 
Langusztin, avagy az óceánok kishercege
Langusztin. A neve félrevezető ugyan, de finom íze mindenképpen meggyőző, ezért meglehetősen előkelő helyet foglal el az ínyencek rák-listáján. Sokan csak az olasz nevén (scampi) ismerik és fogyasztják ezt a fajt, de a könnyebb beazonosíthatóság érdekében most közzétesszük e nemes rákfaj többi nevét is.
Ínyencség vagy szimbólum? Együnk fésűkagylót vagyis Szent-Jakabot
Fésűkagylók. Ilyen kagyló héján emelkedett ki Botticelli Aphroditéja a tenger habjaiból, de ezek a szép kagylók nemcsak művészettörténetileg érdekesek, hanem kulinárisan is jelentősek. A Szent Jakab kagylók kagylóhéja nemcsak a Shell emblémában szerepel, de máig ez a spanyolországi Galícia tartományának fővárosába Santiago de Compostelába vezető zarándokút jelképe is.
Galicia és az ő mennyei polipsalátája
Spanyolország észak-nyugati történelmi régiója Galicia - nem tévesztendő össze, a közép-európai Galiciával, mely Ukrajna és Lengyelország között oszlik meg-, az Atlanti-óceán partjainál (közel a Biscaya-i öbölhöz) elterülő, gasztronómiailag jelentős helyszín, melynek fővárosa Santiago de Compostela, évszázados és tradicionális hagyományokkal rendelkezik a tengeri ételek elkészítését illetően.
Gusztustalan, de finom: főzzünk polipot
A görögök nagyon szeretik, sőt imádják a polipot, ezt a nyakigláb viziszörnyet, mely a görög tradicionális konyha egyik alappillérjét képezi, hiszen fogyasztják sütve-főzve, grillezve, pörköltnek, illetve ahogyan csak tudják, és párosítják mindenhez, amihez csak lehet.
Félreértések és tévedések a tonhallal kapcsolatban
Nekünk, magyaroknak az elmúlt pár évtized alatt vajmi kevés közünk volt tengeri halakhoz (kivéve a hekk), köztük természetesen a tonhalhoz és csak a legelszántabbak emelték be gasztronómiai mindennapjaikba a tonhalból készült ételeket. Napjainkra kissé változnak a halfogyasztási statisztikák, hogy a vásárlók egyre több információval rendelkeznek a halakról, de jó pár régről cipelt beidegződéssel és tévhittel kell megküzdenünk.
Miért lesz rákvörös a homár?
Az ízletes homárvacsorákról készült felvételek petrezselyemzölddel díszített, aranysárgán ragyogó, vajas mártással leöntött rákot szoktak ábrázolni, amely az élénkpiros és narancsvörös különböző árnyalataiban pompázik. De mi történik pontosan, hogy ennyire megváltozik az eredetileg sötét páncélú rákfélének a színe?
Paella, avagy a spanyolok nemzeti kincse
Paella, az egyik legnépszerűbb és leghíresebb globálisan ismert étel, de pontosan meghatározni a paella fő alapanyagait szinte lehetetlen, hiszen legalább annyi variációja van a spanyolok nemzeti büszkeségének, mint amennyi gasztronómiai régióval rendelkeznek.
A kalmár tintája
„NERO” vagy „EN SU TINTA”. Az étlapokon olvasható kifejezés arra utal, hogy az ételt annak a sötét színű, barnás-fekete folyadéknak a felhasználásával készítették, amelyet a szépia és szinte valamennyi tintahal veszély esetén kilövell, hogy így könnyebben elmenekülhessen természetes ellenségei elől.