Galicia és az ő mennyei polipsalátája

2017. december 05.

Spanyolország észak-nyugati történelmi régiója Galicia - nem tévesztendő össze, a közép-európai Galiciával, mely Ukrajna és Lengyelország között oszlik meg-, az Atlanti-óceán partjainál (közel a Biscaya-i öbölhöz) elterülő, gasztronómiailag jelentős helyszín, melynek fővárosa Santiago de Compostela, évszázados és tradicionális hagyományokkal rendelkezik a tengeri ételek elkészítését illetően.

Lakói megsütnek, megfőznek mindent, amit csak a tenger adhat nekik és a polip elkészítését illetően nem ismernek megalkuvást. Százéves receptúrákat alkalmaznak, klasszikus alapanyagokat használnak, és semmit nem bonyolítanak túl. Nem akarnak újragondolni semmit és messzire elkerülik a fúziós konyhát, hiszen a tengerek-óceánok e csodás ajándéka nem igényel semmilyen 21. századi konyhatechnológiát.

A polip, az articsóka, olívákkal, szárzellerrel, szárított paradicsommal és extra szűz olajjal olyan félelmetes egyensúlyt képez, hogy bármelyik sokcsillagos szálloda, vagy Fine dining étterem büszkén tűzheti étlapjára a spanyol gasztronómia e nagyszerű ételét.

A polip puha, mégis roppanós, a szárított paradicsom édes, az articsóka savas, az olívaolaj selymes, a kapribogyó sós. Bár különböző textúrájú és ízű alapanyagokat használunk a Galiciai polipsaláta elkészítésénél, a végeredmény mégis egy komplex íz, mely egymást segítve a szájban és őrült körforgás után egy igazi gasztronómiai csúcsélvezettel ajándékozza meg fogyasztóját. A füstölt paprika és a citrom csak megkoronázza e nemes étel sokszínűségét és nem uralkodva, de tökéletesen kiegészíti azt.


Még több cikk