Fenntarthatóság

Mentsük meg az óceánokat, fogyasszunk MSC jelölésű haltermékeket

A Marine Stewardship Council (MSC) egy olyan független, nonprofit szervezet, amely határozott és ellenőrizhető, illetve jól definiálható szabványt határozott meg a halászati ágazatok számára. Azokat a halászati cégeket és kereskedő vállalatokat, amelyek bizonyítani szeretnék, hogy a tudományosan megalapozott MSC-standardokhoz képest jól irányítottan és fenntarthatóan működnek, egy független szakértői csoport figyeli és értékeli. 

A forgalomba hozott halászati termékek csak akkor viselhetik a kék MSC ökocímkét, ha a termék az ellátási láncon keresztül visszavezethető egy olyan halászati cégre, amelyet az MSC szabványnak megfelelően bevizsgáltak és tanúsítottak. Az MSC címke engedélyezéséért és az MSC címkével ellátott termékek forgalmazása után a  Marine Stewardship Council  jogdíjakat kap, melyet a fenntartható halászat és a tanúsítási program működtetésére fordít. Missziójuk az, hogy együttműködve az elhivatott halászati cégekkel és kereskedelmi piaci partnereikkel, azok segítségével meg tudják változtatni a vásárlók vásárlási szokásait, valamint az, hogy a halászati piac fenntarthatósági alapokon történő átalakításával a tudatos vásárlókat ösztönözzék arra, hogy csakis ellenőrzött forrásból származó terméket vásároljanak.

Csakis olyan halászati szektorban és halkereskedelemben érdekelt cégek kaphatják meg az MSC minősítést, akik támogatják a fenntartható halászatot és nem szeretnék kipusztítani az óceánok illetve tengerek természetes ökoszisztémáját.

Hozzájárulás az óceánok megmentéséhez és a
​túlhalászás megakadályozásához

Amikor a vásárlók az MSC által minősített halat vagy tenger gyümölcseit választják és vásárolják meg, akkor a jól irányított halászatot és az óceánok megmentésére irányuló tudatos és áldozatos munkát jutalmazzák. Az MSC jelöléssel ellátott termékek gyorsan növekvő piaca pedig elég erős ösztönzést jelent más halászatok számára annak bizonyítására, hogy ők is fenntartható halászatot folytassanak vagy teljesítményüket javítva MSC minősítésre jogosultak legyenek. Ily módon az MSC program segíti a piaci szereplőket a pozitív környezeti változások ösztönzésére és az élővizek megmentésére.

Környezeti előnyök

Egy tanulmány kimutatta, hogy az MSC által tanúsított halászatok halászati területei olyan nagyfokú javulást mutatnak, amely nagyon pozitív előnyökkel jár a tengeri környezetben. Az előnyök közé tartoznak: a megnövekedett készletek; a készletek jobb kezelése; csökkentett kidobás, és a környezetvédelmi szempontból védett területek növekedése, valamint az ökoszisztémákra gyakorolt hatások fokozott ismerete a halászok körében.

A tudatos halászati stratégiák meghatározása és a kereskedelmi piac irányításának köszönhetően, jó pár eddig fokozottan veszélyeztetett faj menekült meg a kipusztulástól és került le a tiltólistáról.

2016 februárjától napjainkig, már több mint 20 000 olyan hal és tenger gyümölcsei termék viseli az MSC ökocímkét, melyeket világszerte mintegy 100 országban értékesítenek, 2016 májusától pedig több mint 280 olyan halászterület (fogási terület) áll már rendelkezésre, amelyek önállóan is tanúsították, hogy megfelelnek az MSC fenntartható halászat környezetvédelmi szabványának. Jelenleg több mint 90 fogási terület FAO áll bevizsgálás alatt. Körülbelül már 3.300-3.500 olyan halászati vagy kereskedőcég teljesítette az MSC ellátási lánc ellenőrzési szabványait a nyomonkövethetőség tekintetében és jelenleg is több száz áll bevizsgálás alatt. Az MSC a szabályozási rendszerével világszintű összefogást koordinál, melynek határozott célja, hogy ne halásszunk le veszélyeztetett fajokat, ne pusztítsuk ki az óceánokat és biztosítsuk a fenntartható halászatot.

A fenntarthatóság alapelvei

Az MSC-szabvány három alapelvből áll, amelyeket minden halászati cégnek bizonyítani tudni kell, hogy megfelelt:

1. Fenntartható halállományok

A halászati tevékenységnek olyan szinten kell lennie, hogy az a célzott halállomány számára fenntartható legyen és minden igazolt halászatnak olyan módon kell működnie, hogy a halászat csak határozott ideig tartson és ne használja ki túlságosan a halászati erőforrásokat. Magyarul szabályozva van a lehalászható halak és tenger gyümölcseinek mennyisége.

2. A környezeti hatás minimalizálása

A halászati műveleteket úgy kell végezni, hogy fenntartsák az ökoszisztéma szerkezetét, termelékenységét, működését és sokszínűségét, amelyektől a halászat függ. Magyarul nem szabad olyan halászati módszereket alkalmazni, mellyel felboríthatják a természet ökológiai egyensúlyát, pl.: fenékhálós-vonóhálós halászati módszerek alkalmazása, tekintettel arra, hogy a tengerfenéken láncokkal lesúlyozott vonóhálók elpusztítják a korall állományt, mely sok faj természetes élőközege.

3. Hatékony irányítás

A halászatnak meg kell felelnie az összes helyi, nemzeti és nemzetközi jogszabálynak, és rendelkeznie kell egy irányítási rendszerrel a változó körülményekre való reagálás és a fenntarthatóság fenntartása érdekében.

A halászat további javításának ösztönzése

Bár a hitelesített halászatoknak a három elv alapján legalább 80-as átlagos pontszámot kell elérnie, lehetséges, hogy a tevékenységet csak 60 és 80 közötti pontszámmal igazolják alacsony teljesítménymutatók mellett. Ezekben az esetekben kiadott minőségbiztosítást „feltételes MSC igazolásnak” nevezik: a halászatra vonatkozó feltételeket, amelyeket viszont meghatározott időtartamon belül teljesíteni kell, annak érdekében, hogy végleges igazolást szerezzenek. Annak ellenére, hogy a halászat fenntartható módon működik, olyan cselekvési tervet kell a halászati cégnek bevezetnie, amely növeli teljesítményét az MSC szabvány által megkövetelt szintre úgy, hogy egy meghatározott időtartamon belül a 60 és 80 közötti értékeket legalább 80-ra növeli. Szinte minden esetben az összes teljesítménymutatóra az első tanúsítási időszak (öt év) végére 80 teljes pontszámot kell elérni.

Akvakultúra

A Marine Stewardship Council azonban nem csak a tengerek-óceánok élővizére kidolgozott program, hanem hatékonyan szabályozza az akvakultúrán belüli haltermelést is, ezért bizonyos típusú édesvízi haltermelőknek illetve akvakultúráknak is van jól definiálható MSC szabályozási követelmény rendszere:

  • A halászatnak támaszkodnia kell a vadon élő halak csak bizonyos szakaszokban való kifogására
  • A fajoknak a halászati földrajzi régióiban természetesnek kell lenniük
  • Nem lehet táplálék kiegészítőkkel lényegesen növelni a halak tápjait, vagy gyógyszert adni nekik (kivéve a lazac-keltetőket)
  • Az élőhelyek módosíthatóak, azaz lehet új tórendszereket építeni, de tudni kell azokat természetes élőhelyként kialakítani, a természetes ökoszisztémára való kiemelt figyelem ráfordításával

Tehát, ha a tudatos vásárló MSC jelöléssel ellátott halterméket vagy tenger gyümölcsei vásárol, biztos lehet abban, hogy vásárlásával hozzájárul az élővizek természetes fenntarthatóságához, a tengerek és óceánok megmentéséhez, illetve biztos lehet abban, hogy szigorúan ellenőrzött akvakultúrából származó hal kerül a vacsoraasztalára.