Képzéseink

Gourmet street food könnyedén

Napjaink egyik meghatározó gasztronómiai trendje a „street food”, az utcai ételek világa. Képzésünk alkalmával ezt a világot mi most otthoni körülmények közé helyezzük be. Az ételek egészségesek, finomak, egyszerűek, olcsók és emellett természetesen családbarátok. Ezen képzésünk elsősorban azoknak szól, akik nem akarnak órákat eltölteni a konyhában bonyolult és időrabló receptek megvalósításával, illetve azoknak a gyakorló szülőknek, akiknek eddig sehogyan sem sikerül becsempészni a halételeket gyermekei gasztro-mindennapjaiba. A legtöbb családban számtalanszor elhangzott mondatok csemetéink szájából: „nem szeretem a halat, MERT úgy néz ki, mint egy hal, MERT olyan íze van, mint egy halnak, MERT olyan szaga van, mint egy halnak...”

Nos e kihívásokkal már mi magunk is sokszor szembesültünk, így az oktatás során bemutatásra kerülő alapanyagokat és elkészítésre szánt ételeket legalább százszor leteszteltettük már saját családunkban is. „Tesztalanyaink” voltak gyermekeink, ismerőseink és számtalan „gourmand” vásárlónk is. Az így kidolgozott, finomhangolt receptjeink eddig osztatlan sikert értek el. A képzés során megtanulhatjuk, milyen is a tökéletes fish and chips, mi az a remoulade mártás, mitől ropogós és aranysárga a bunda és mitől lesz belül puha, kívül pedig roppanós a sültburgonya. Lehet-e lazacból is burgert készíteni, mely gyorsan elkészül, egészséges és ráadásul igen finom is? Hogyan kell kiolvasztani, tisztítani a garnélát, hogy az marinálva át tudjon alakulni gourmet street food ráknyárssá? Lehet, hogy a kagylótál nem csak a franciákra jellemző és lehet-e barnasörrel párolni? Sok-sok kérdés és még több válasz. Ez a képzés Önnek szól, amennyiben a fenti alapanyagok és ezen ételek Önnek is felkeltették érdeklődését.

A következő képzés időpontja: 2018.05.25.


Ízelítő a hal és a seafood gasztronómiából

Ez a képzés azoknak ajánlott, akik általánosságban szeretnék megismerni a halak és tengeri ételek gasztronómiáját. Mindenből jut egy kis ízelítő: lazac, durbincs, óriásgarnéla, langusztin, osztriga, feketekagyló. A képzés során megtanulhatjuk, hogyan kell előkészíteni illetve elkészíteni ezeket az alapanyagokat, milyen is a szakszerű filézés, tisztítás és osztrigabontás. Kiderül, mire kell leginkább figyelni már vásárláskor, megismerhetjük a leggyakoribb hőkezelési módokat, többek között a párolást, gőzölést, különböző sütési formákat, és mindezekkel együtt, hogyan érhetjük el azt, hogy ideális állagú legyen a halunk. Ezeken felül megtanulhatunk pácolni, marinálni is, ízelítőt kaphatunk a fűszerezési praktikákból, vagyis hogy mit érdemes használnunk, mit célszerű elkerülnünk, hogy érvényesüljön a hal természetes íze. Hideg és meleg recepteket egyaránt elsajátíthatunk a képzés során és már egyetlen alkalom után sokkal magabiztosabban vághatunk neki egy-egy különleges halrecept elkészítéséhez.

A következő képzés időpontja: 2018.07.06.


Kagylókalandozások (kagylóételek hidegen-melegen)

Ismerkedés népszerű és kevésbé ismert kagylókkal. Az olyan kedvencek, mint a feketekagyló vagy a vongole mellett alkalmunk nyílik kipróbálni az osztrigákat, a Szent-Jakab kagylót és a borotvakagylót is. Ugyanezeket a kagylókat legtöbben kizárólag étteremben fogyasztják, de a képzésünk után garantáljuk, hogy örömmel fogják beemelni gasztro mindennapjaikba is a tengerek e csodás élőlényeit. Hiszen bemutatjuk, hogyan kell szakszerűen osztrigát vagy Szent-Jakab kagylót nyitni, hogy készül a „nagy klasszikus”, az osztriga Rockefeller, mennyi ideig kell párolni a feketekagylót, milyen egy autentikus spagetti vongole avagy azt is, hogy milyen lesz, amikor sütőben sütünk kagylót.

Következő képzés időpontja: 2018.04.06.


Rákásszunk közösen (rákételek a garnélától a homárig)

Ezen képzésünk jelmondata: minden, amit a rákokról és a rákgasztronómiáról tudni illik.

Bevezetés a garnélák, a tarisznyarákok az édesvízi rákok, a homár és a languszták világába. A képzésen olyan alapanyagokkal ismerkedhetnek meg, amelyeket a legtöbb ember még nem is kóstolt. Megtanulhatjuk, hogyan kell szakszerűen tisztítani, illetve előkészíteni a sósvizek e nemes élőlényeit. Ezeken felül a világ számos tájáról a konyhák legnépszerűbb receptjei is „terítékre” kerülnek. Élő homár, scampi, tarisznyarák, óriásgarnéla és languszta – csupa olyan alapanyag, ami már itthon is beszerezhető, de mégsem merjük megvenni, mert nem tudjuk, hogyan kell velük bánni. Ezen képzésünk olyan szakavatott ínyenccé változtat mindenkit, akinemcsak értékelni, hanem elkészíteni is tudja ezeket a különlegességeket. Az oktatás során megismerkedhetünk olyan nagyszerű receptúrákkal, mint a Homár thermidor, shrimp scampi, de megtanulunk recepteket a mediterrán és ázsiai gasztrokultúrákból is.

A következő képzés időpontja: 2018.04.20.


A fejlábúak varázslatos világa

Minden, amit a tenger gyümölcseinek gasztronómiájáról tudni illik. Bevezetés a rákok, kagylók és fejlábúak világába. Mitől gumis a tintahal, hogyan kell polipot főzni, meddig és miként lehet a homárt megfőzni, tényleg megehetjük az osztrigát nyersen? Tippek, trükkök, technikák és praktikák, illetve sok-sok információ ahhoz, hogy a résztvevők legközelebb mint ismerőst üdvözölhessék ezen élőlényeket és otthon is biztos kézzel nyúljanak hozzájuk. Nagyszerű receptek, sokféle izgalmas alapanyag színkavalkáddal.

A következő képzés időpontja: 2018.05.04.


A hazai és a világkonyhák híres - és kevésbé híres - hallevesei

Szerintünk egy külön képzést is megér, hogy részletesen megismerhessük és megtanulhassuk elkészíteni a világ leghíresebb vagy épp kevésbé ismert halleveseit. A halászlé a magyar konyha emblematikus étele, ám ahhoz, hogy tényleg jó legyen egy bajai vagy egy tiszai halleves, néhány szabályt nem árt ismernünk. Az európai és ázsiai konyhákból sem hiányzik az alapanyagokban gazdag, szinte főételnek is beillő hal (vagy seafood) leves. Képzésünk remek alkalom arra, hogy ezekből pár gondosan kiválasztott étel elkészítését elsajátítsunk. A képzésen négy olyan halleves szerepel, melyek könnyen elkészíthetőek, mégis igazi ínyencségnek számítanak az európai és tengeren túli konyhákban.

A következő képzés időpontja: 2018.06.22.


Lazacvariációk (a tartártól a steakig)

Bemutatjuk az lazacot: fennkölt, nemes és ízletes, ráadásul még jó a PR-ja is. Mindenki ismeri, sokan szeretik, mégsem tudja mindenki jól elkészíteni. Ennek legfőbb oka – jó magyar szokás szerint –, hogy rendszerint túl hőkezelik.

A hőkezelési módok bemutatásakor megtudhatjuk, hogy kell ideális állagúra sütni a halat, hogyan kell posírozni, párolni avagy serpenyőben sütni. Kiderül, milyen az ideális fűszerezés, hogyan készíthetünk hozzá passzoló mártást, és milyen köretek egészítik ki legjobban a lazac ízvilágát. Nagyszerű receptúrák a lazac krémlevestől a tatáron át a gravlax-ig. Megtudhatjuk, hogy mire figyeljünk oda az előkészítésnél és hogyan tudunk pillangóra vágva 1 perc alatt megsütni egy lazacfilét. Hogyan kell kifiléznünk egy 6 kg-os lazacot? Hogyan kell megnyúznunk a filét? Mi a pin bone? Melyek a lazac legfinomabb részei? Sok-sok kérdés, amire választ kap a hallgató, amennyiben ezt a képzésünket választja. A tréning során nemzetközi vizekre is hajózunk, használunk recepteket Ázsiából, Skandináviából és természetesen a Brit-szigetekről is.

Következő képzés időpontja: 2018.03.23.