A modern élelmiszeripar folyamatosan új alapanyagokkal és technológiákkal bővül, amelyek nemcsak az ízélményt fokozzák, hanem az egészséges egyensúly előmozdítása irányába is képesek hatni.
Az utóbbi években köztudatban forgó alapanyagok közül talán az egyik legizgalmasabb a CBD, amely nagyon hatásosan hódít az egészségtudatos fogyasztók körében, és a kulináris világban is egyre nagyobb figyelmet kap. Te tudod, hogy pontosan mi is pontosan a CBD, és hogyan használhatod fel a konyhában? Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.
Pontosan mi az a CBD?
A CBD (kannabidiol) a Cannabis Sativa nevű növény egyik fő hatóanyaga, amely a fitokannabinoidok, terpének és flavonoidok csoportjába tartozik. Ennek a vegyületnek kábító hatása nincsen, hiszen a gyártási folyamat során a növényből kivont aktív vegyületet megtisztítják a pszichoaktív hatású THC-tól, majd különböző hordozóolajokkal, például kendermagolajjal, szőlőmagolajjal vagy narancsolajjal hígítják.
A CBD olaj – számos kiváló tulajdonságának köszönhetően – egyre népszerűbbé válik, az egészségtudatos fogyasztók körében, amit szerencsére a gyártás is lekövet. Különféle koncentrációkban vásárolhatod (pl. 250 mg, 500 mg, 1000 mg és 3000 mg), hogy Te is élvezhesd számos jótékony hatását.
A CBD hatása a szervezetre
A szervezet saját endokannabinoid rendszerrel rendelkezik, amely egy összetett receptorhálózat, a CBD ezzel léphet közvetett kölcsönhatásba. Két fő receptor típust különböztetünk meg, melyek reagálnak a hatóanyagra: a CB1-es receptorok az agyban, míg a CB2-es receptorok az immunrendszer különböző pontjain találhatók meg.
Az endokannabinoid rendszer szerepe a szervezet egyensúlyának fenntartása, amely hatással lehet az alvásra, a stresszkezelésre, az étvágyra, az anyagcserére és a gyulladásos folyamatokra. Bár a kutatások még folyamatban vannak, számos eredmény arra utal, hogy a CBD közvetetten támogathatja a szervezet természetes egyensúlyának kialakítását és fenntartását.
Egy új íz a gasztronómiában
A CBD olaj nemcsak az egészségmegőrzésben, hanem a gasztronómiában is egyre nagyobb szerepet kap. A kivonatolás modern technológiáinak köszönhetően a CBD olajban található esszenciális zsírsavak, fitokannabinoidok és terpéneket egyedi ízvilágot biztosíthatnak a Te ételeidnek is.
A CBD olaj ízvilága enyhén földes, gyógynövényes jegyekkel rendelkezik. A narancsolajjal kevert változattal kellemes citrusos ízt kölcsönözhetsz ételeidnek, kiválóan illeszkedik turmixokhoz, teákhoz vagy akár salátaöntetekhez. A megfelelő adagolást érdemes egyénileg kitapasztalni, ha még járatlan vagy a fogyasztásában, érdemes alacsonyabb koncentrációval kezdeni és fokozatosan növelni az adagokat.
A CBD olaj felhasználása a konyhában nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem egyes kutatások szerint hozzájárulhat a szervezet egyensúlyának fenntartásához is. Ha új ízeket keresel a konyhában, és még nem tetted eddig, ismerkedj meg Te is a CBD-vel!