Gyakran merül fel az a kérdés, hogy optimális hidratáltsággal lassíthatóak-e az öregedési folyamatok? Erre kereste a választ egy 25 éves követési idővel rendelkező kohorsz tanulmány is.
A folyadékfogyasztás öregedésre gyakorolt hatásait vizsgálták
A vizsgálat hipotézisét egy egereken megfigyelt folyamat jelentette, ahol a vízmegvonás eredményeként olyan celluláris degeneratív változások alakultak ki, amelyek az öregedési folyamatok felgyorsulásával jártak. A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzés résztvevői is sok információt hallhatnak a megfelelő hidratáltság jelentőségéről, arról, hogy a folyadékfogyasztás, illetve annak hiánya milyen hatást gyakorol a szervezetünkre.
A hidratáltság élettani alapjai
A szérum normál nátriumtartománya 135 és 146 mmol/l között mozog. Egészséges ember esetében, akinek nincs olyan betegsége, amely befolyásolná a víz- és elektrolit-egyensúly szabályozását, a csökkent hidratáltságra válaszként két fő mechanizmus aktiválódik:
- Fokozódik a szomjúságérzet
- Antidiuretikus hormon kerül kibocsátásra
Mindkettő a plazma tónicitása által meghatározott, ami a plazmában oldott anyagok koncentrációjának a függvénye, ahol a nátrium és a glükóz az, ami a főszerepet játssza. Amikor a csökkent vízfogyasztás miatt a plazma tónicitása növekszik, akkor aktiválódnak a vízmegtartó mechanizmusok, ideértve a hátsó agyalapi mirigyből az ADH kibocsátását, ami a vesére hat és kisebb mennyiségű, de jóval koncentráltabb vizelet kiválasztását eredményezi.
A vizsgálat módszere
A résztvevők a kutatás kezdetekor olyan 45-66 éves alanyok voltak, akiknek a hidratálási szokások jelzőjeként a szérum nátriumszintjét vették alapul. Az öregedés relatív sebességének megbecsüléséhez korfüggő biomarkerekből kiszámolták a biológiai kort és felmérték a krónikus betegségek és a korai halálozás kockázatát is.
15 olyan biomarkerre esett a választásuk, olyanokra, amelyek több szervrendszer és folyamat működését jellemezték: kardiovaszkuláris, vese, légzőrendszeri, anyagcsere, immunrendszeri/gyulladásos markereket.
Kizárták a vizsgálatból azokat, akiknél a plazma glükózszintje > 140 mg/dL, az elhízottakat, a vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szedőket. Az elemzés során négy fő degeneratív betegséget vizsgáltak meg: a szívelégtelenséget, a demenciát, a krónikus tüdőbetegséget és stroke-ot.
Az elemzés eredményei
Az elemzés arra az eredményre jutott, hogy a 138-140 mmol/l (normál) szérum nátriumszinttel rendelkező embereknél volt a legalacsonyabb a krónikus betegségek kialakulásának a kockázata, illetve, hogy a 140 mmol/l feletti szérum nátriumszint 63%-kal is növelte a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, azaz a gyorsított öregedés kockázati tényezője.
A megfelelő hidratáltság lassítja az öregedési folyamatokat és az egészséges élettartam meghosszabbításával, az életminőség javításával jár – csökkenthető az egészségügyi ellátási költsége.