Hogyan hat a folyadékfogyasztás az öregedési folyamatokra?

Gyakran merül fel az a kérdés, hogy optimális hidratáltsággal lassíthatóak-e az öregedési folyamatok? Erre kereste a választ egy 25 éves követési idővel rendelkező kohorsz tanulmány is. 

A folyadékfogyasztás öregedésre gyakorolt hatásait vizsgálták

A vizsgálat hipotézisét egy egereken megfigyelt folyamat jelentette, ahol a vízmegvonás eredményeként olyan celluláris degeneratív változások alakultak ki, amelyek az öregedési folyamatok felgyorsulásával jártak. A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzés résztvevői is sok információt hallhatnak a megfelelő hidratáltság jelentőségéről, arról, hogy a folyadékfogyasztás, illetve annak hiánya milyen hatást gyakorol a szervezetünkre.

A hidratáltság élettani alapjai

A szérum normál nátriumtartománya 135 és 146 mmol/l között mozog. Egészséges ember esetében, akinek nincs olyan betegsége, amely befolyásolná a víz- és elektrolit-egyensúly szabályozását, a csökkent hidratáltságra válaszként két fő mechanizmus aktiválódik:

  • Fokozódik a szomjúságérzet
  • Antidiuretikus hormon kerül kibocsátásra

Mindkettő a plazma tónicitása által meghatározott, ami a plazmában oldott anyagok koncentrációjának a függvénye, ahol a nátrium és a glükóz az, ami a főszerepet játssza. Amikor a csökkent vízfogyasztás miatt a plazma tónicitása növekszik, akkor aktiválódnak a vízmegtartó mechanizmusok, ideértve a hátsó agyalapi mirigyből az ADH kibocsátását, ami a vesére hat és kisebb mennyiségű, de jóval koncentráltabb vizelet kiválasztását eredményezi.

A vizsgálat módszere

A résztvevők a kutatás kezdetekor olyan 45-66 éves alanyok voltak, akiknek a hidratálási szokások jelzőjeként a szérum nátriumszintjét vették alapul. Az öregedés relatív sebességének megbecsüléséhez korfüggő biomarkerekből kiszámolták a biológiai kort és felmérték a krónikus betegségek és a korai halálozás kockázatát is.

15 olyan biomarkerre esett a választásuk, olyanokra, amelyek több szervrendszer és folyamat működését jellemezték: kardiovaszkuláris, vese, légzőrendszeri, anyagcsere, immunrendszeri/gyulladásos markereket.

Kizárták a vizsgálatból azokat, akiknél a plazma glükózszintje > 140 mg/dL, az elhízottakat, a vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szedőket. Az elemzés során négy fő degeneratív betegséget vizsgáltak meg: a szívelégtelenséget, a demenciát, a krónikus tüdőbetegséget és stroke-ot. 

Az elemzés eredményei

Az elemzés arra az eredményre jutott, hogy a 138-140 mmol/l (normál) szérum nátriumszinttel rendelkező embereknél volt a legalacsonyabb a krónikus betegségek kialakulásának a kockázata, illetve, hogy a 140 mmol/l feletti szérum nátriumszint 63%-kal is növelte a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, azaz a gyorsított öregedés kockázati tényezője. 

A megfelelő hidratáltság lassítja az öregedési folyamatokat és az egészséges élettartam meghosszabbításával, az életminőség javításával jár – csökkenthető az egészségügyi ellátási költsége.

Kapcsolódó tartalmak

A vágy hatékonyan fokozható

A vágy hatékonyan fokozható

Vannak olyan készítmények, amelyek célja, hogy visszahozzák a vágyat és a szenvedélyt a kapcsolatba. Számtalan oka lehet annak, ha a libidó...