Hal a mélyhűtőben

Mit tegyen, akinek megmaradt valamennyi hala a vásárlásból, vagy egy horgászbarátunk megajándékozott minket sok-sok friss hallal, esetleg tudatosan vettünk többet, mert messze van a halbolt? Hogyan tartósítsuk szakszerűen a halat és felhasználás előtt, hogyan olvasszuk ki azokat.

Tippek, trükkök, technikák,
​hogyan dolgozzunk a fagyasztott halakkal

Minden bizonnyal köztudott, hogy a friss hallal még a legfinomabb mélyfagyasztott termék sem veheti fel a versenyt, ennek ellenére előfordul, hogy élnünk kell a fagyasztás módszerével. Magyarországon elsősorban bizonyára nem a tengeri halak jönnek majd számításba melyeket otthoni környezetben szeretnénk lefagyasztani. Kivéve talán akkor, ha tudatosan túlvásároltuk magunkat, tekintettel arra, hogy még a legközelebbi halkereskedő is túl messze van ahhoz, hogy napi vagy heti szinten meglátogassuk friss tengeri hal vásárlása céljából. A nagyobb halaknál a későbbi elkészítéstől függ, hogy egészben vagy felszeletelve, esetleg filézve kerülnek a mélyhűtőbe.

Lefagyasztás

Először mindenféleképpen bontsuk ki a halat, és folyóvíz alatt alaposan öblítsük ki a hasüreget. Fajtól függően adott esetben le is kell pikkelyezni. Ezt követően vonjuk be a halat egy jégréteggel, azaz építenünk kell rá egy jégbevonatot. A jégréteggel ellátott hal jobban eláll tekintettel arra, hogy a halnak két fő ellensége van: a hűtőlánc megszakadása és a levegővel való érintkezéskor fellépő oxidáció. A megtisztított és előkészített halakat töröljük szárazra, majd alumínium fóliára helyezve helyezzük a mélyhűtőbe, azaz lazán lefedve fagyasszuk elő. Az előfagyasztás halmérettől függően lehet 1-2 óra, nagyobb halak esetében 3-4 óra is. A hűtőből kivett előfagyasztott halakat farkánál fogva merítsük jeges vízbe, majd a művelet többszöri megismétlése után gondosan csomagoljuk be. A jégbevonattal (glazurral) ellátott halakat a jég burokba zárja, így megvédi őket a mélyhűtőnkben lévő -18 Celsius fokos hideg levegőtől.

A halakat csomagoljuk be szorosan Folpack fóliába, majd így helyezzük el őket a mélyhűtőben, mert csakígy őrzik meg frissességüket akár hosszabb ideig is. A kisebb halakat (például a szardíniákat) is először egyenként fagyasszuk elő, mielőtt közös zacskóba téve elhelyeznénk a mélyhűtőben.  Csomagolóanyagként használhatunk műanyag vagy alumínium fóliát is. Ha halszeleteket, vagy halfilét szeretnénk lefagyasztani, akkor ügyeljünk arra, hogy az egyes szeleteket fóliával válasszuk el egymástól. Jó tudni, hogy a frissen lefagyasztott hal tárolási ideje 3-8 hónap, természetesen -18 Celsiuson vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten.

Kiolvasztás

A halak kiolvasztásának otthoni körülmények között két módszerét szabad alkalmazni:

Normál hűtőközegben való kiolvasztás

Normál hűtőközegben való kiolvasztás során, a mélyhűtőből kivett halat tálcára fektetve elhelyezzük a hűtőnk leghidegebb részében, itt általában 6-8 Celsius fok van. A lassú kiolvasztási eljárás során a halunk maghőmérséklete fajlagosan 1 Celsiust fog emelkedni óránként, ami azt jelenti, hogy mire -18 Celsiusról felmegy + 6 Celsiusra, minimum 24 órára van szükségünk. Nagyon kíméletes és értékmegőrző kiolvasztási módszer. Halfiléknél ezt a módszert alkalmazzuk.

Folyadékban való kiolvasztás

Ennél lényegesen gyorsabb a folyadékban való kiolvasztás, bár ez utóbbit csakis kizárólag az egészben fagyasztott halaknál szabad használni. Készítsünk egy 6%-os sóoldatot ami azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk ami általánosságban egy púpozott evőkanalat jelent. A folyadékba viszont tegyünk még 3% cukrot is (fél evőkanál). Ha a hal körüli vízközeg sósűrűsége magasabb, mint a halhúsban lévő sótartalom, akkor a halhúsban lévő nedvességtartalom nem fog elszökni a hal testéből és nem veszíti el mindazokat az értékeit, amelyek miatt szeretjük a halat.

Ami kerülendő
  • mikrohullámú sütőben való kiolvasztás
  • kiolvasztás nélküli hőkezelés
  • konyhahőmérsékleten való tárolás és kiolvasztás
  • meleg vízben történő kiolvasztás
  • napra kitétel