A tonhalas-paradicsomos tészta egy gyors és ízletes választás rohanós hétköznap estékre. Ez a recept könnyen elkészíthető, és garantáltan elnyeri az egész család tetszését.
A tápanyagokban gazdag tonhal és a friss paradicsom tökéletes harmóniát alkotnak, így egyensúlyozva a könnyedséget és az ízletességet.
Lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot lépésről lépésre!
Hozzávalók
- 400 g tészta
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 doboz (400 g) hámozott paradicsom konzerv
- 1 doboz (200 g) tonhal konzerv, lecsöpögtetve
- 1 teáskanál cukor
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
Tészta főzése
Első lépésként forralj fel bőséges mennyiségű vizet egy nagy fazékban, és adj hozzá sót. A sós vízben főzd meg a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint, hogy al dente (fogkemény) állagú legyen. Ez általában 8-10 perc főzési időt jelent, de a tészta típusától függően eltérhet. Amikor a tészta megfőtt, szűrd le, és tedd félre.
Szósz elkészítése
Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Amikor az olaj felmelegedett, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és párold, amíg áttetszővé nem válik, nagyjából 5-6 perc alatt. Ezt követően add hozzá a zúzott fokhagymát, és párold további 1-2 percig, amíg a fokhagyma illata felszáll. Vigyázz, hogy ne égesd meg a fokhagymát, mert keserűvé válhat.
Öntsd hozzá a hámozott paradicsom konzervet a serpenyőbe. Egy fakanál segítségével törd össze a nagyobb paradicsomdarabokat, hogy egységesebb legyen a szósz. Ízesítsd a szószt cukorral, sóval, frissen őrölt fekete borssal, szárított oregánóval és bazsalikommal. Habosra keverd, majd hagyd a szószt lassú tűzön főni 10-15 percig, amíg besűrűsödik és az ízek összeérnek.
Tonhal hozzáadása
Amikor a szósz eléggé besűrűsödött, vedd le a serpenyőt a tűzről. Óvatosan keverd bele a lecsöpögtetett tonhal konzervet. Ügyelj arra, hogy a tonhal darabok ne essenek szét teljesen, megőrizve ezzel a textúrát. Ízlés szerint még egyszer ízesítheted a szószt, ha szükséges.
Tészta keverése a szósszal
Adagold hozzá a főtt tésztát a tonhalas-paradicsomos szószhoz. Egy nagy kanál vagy fakanál segítségével alaposan keverd össze, ügyelve arra, hogy a tészta minden egyes darabja egyenletesen bevonódjon a szószban. Ha szükséges, hozzáadhatsz egy kevés főzővizet a tésztafőző vízből, hogy lazítsd a szószt és elérd a megfelelő állagot.
Tálalás
Tálald a tonhalas-paradicsomos tésztát forrón. A tálalást megelőzően szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel a frissesség érdekében. Ízlés szerint megszórhatod reszelt parmezán sajttal is, ha egy kis extra ízre vágysz.
Tippek a tökéletes tonhalas-paradicsomos tésztához
- Használj prémium minőségű durumtésztát, hogy garantáld az étel tökéletes állagát és ízét.
- Ha frissebb ízekre vágysz, cseréld a konzervparadicsomot friss, kockára vágott paradicsomra.
- A szárított fűszernövényeket friss oregánóval és bazsalikommal is helyettesítheted, ha elérhetőek.
Ez a tonhalas-paradicsomos tészta recept nemcsak ízletes, de rendkívül gyorsan elkészíthető is. Tökéletes választás, ha valami laktató és finom ételt szeretnél varázsolni az asztalra rövid idő alatt. Próbáld ki még ma, és garantáltan nem fogsz csalódni!