Szent Péter hal, a legendás kóbor

szent péter hal, a legendás kóbor

Zeusz hala, Szent Péter-hal, John Dory. A kakashalat több megtisztelő névvel is illették a történelem során, s bár legendák kapcsolódnak hozzá, minket elsősorban csodás ízvilága nyűgöz le.

John Dory

E mélytengeri hal igazi ínyencség, amit életmódjánál fogva nem lehet tömegesen halászni, ezért is annyira értékes, s íze miatt a csúcsgasztronómiát képviselő éttermek kedvelt alapanyaga. Már az ókorban is különleges figyelem övezte, egyenesen Zeusz halának nevezték, későbbi legenda szerint Szent Péterrel tett csodát, de végül egy tizennyolcadik századi, módfelett ínyenc angol színész, bizonyos John Quin terjesztette el honfitársai körében e furcsa külsejű,  zamatos halat, amit az angolszászok azóta is John Dory néven illetnek.     

A kakashal az Atlanti-óceán északkeleti partvidékén, az Északi-tenger brit és déli norvég partjainál él. Megtalálható Új-Zéland és Ausztrália környékén, az Indiai-óceánban, Európánál a Földközi-tengerben, valamint Afrika nyugati partvonalán egészen a Jóreménység fokáig. Nem tervszerűen halásszák, hanem „járulékos” zsákmányként kerül a húzóhálókba. Igazi mélytengeri hal, tipikusan ragadozó életmódot folytat, a tengerfenéken és annak környezetében él, általában magányosan, a saját territóriumát védelmezve, egyesek szerint lehalászása inkább szerencse, mint ügyesség kérdése.

Bár a legenda szerint a lapított, sárgásbarna színű hal két oldalán található jellegzetes sötét folt Szent Péter ujjlenyomata – aki egyszer a hal hozta aranypénzzel fizette ki a vámot -, valójában a két folt sokkal evilágibb célokat szolgál, mégpedig a védekezést. Kutatók megfigyelték, hogy a közeledő ellenséget észlelve a hal hirtelen megfordul, és az oldalát mutatja a nagyobb ragadozó felé, amely úgy látja, mintha a folt egy még nagyobb hal szeme volna.

A tenger kifinomult zamata

Az átlagosan 40 – 65 cm hosszúságú, s átlagosan 3 kilós Szent Péter-hal nem tartalmaz sok húst, de amit ad, az a tenger egyik legnagyobb ajándéka. A friss tengeri algára emlékeztető illata, az íze, a zamata, az aromája, a pikáns és izgalmas ízvilága mind egyedülállóvá teszi, s ahhoz hogy ezeket megtapasztaljuk, finoman, tolakodó ízkombinációktól mentesen kell vele bánni.

A vékony bőr alatt lévő, fehér, értékes hús szerkezete szilárd, tapintása, sima, kellemes. A zsír- és kalóriaszegény, ugyanakkor omega-3 zsírsavakban gazdag hal többféle hőkezelési eljárásra is alkalmas, csupán pár perces sütést igényel, de párolva és gőzölve is egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

Ára miatt inkább alkalmi étkezések szereplője lehet, de például egy különleges karácsonyi menühöz kitűnő választás. Itthon is beszerezhető egészben és filézve, valamint fagyasztott filé formájában. Ha szívesen beillesztenék az ünnepi fogások sorába e halat, íme egy alig húsz perc alatt elkészíthető meleg előétel:   

Kapcsolódó tartalmak