Az igazi szegedi halászlé a magyar konyha egyik gyöngyszeme, amely a Tisza-partján található Szeged városából származik.
Ez a gazdag és ízletes halleves teljesen egyedi, és sokak szerint az egyik legfinomabb magyar étel.
Ha szereted a halat és a fűszeres ételeket, mindenképpen érdemes kipróbálnod ezt a receptet otthon!
Hozzávalók
- 1,5 kg hal (ponty, harcsa, esetleg vegyes hal)
- 1 nagy fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 db paprika
- 2 db paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika (lehet csípős és édes is vegyesen)
- Só, ízlés szerint
- 1-2 db cseresznyepaprika (opcionális)
Szükséges eszközök
- Közepes vagy nagy főzőedény
- Vágódeszka
- Kés
- Fakanál
- Szűrő
Elkészítés

- Előkészületek:
- Tisztítsd meg a halat, távolítsd el a szálkákat, és darabold megfelelő méretű szeletekre. Fontos, hogy a hal friss legyen, mivel ez nagyban befolyásolja az étel minőségét.
- Zöldségek előkészítése:
- Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát. A paprikát és a paradicsomot mosd meg, és darabold kisebb darabokra. Ezek a zöldségek adják a leves alapját, és különleges ízt kölcsönöznek a halászlének.
- Alaplé elkészítése:
- Tegyél egy kevés olajat a főzőedénybe, és dinszteld üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Ügyelj arra, hogy ne égjenek meg, mert akkor keserű íze lehet a levesnek.
- Zöldségek hozzáadása:
- Adjuk hozzá a felaprított paprikát és paradicsomot, és főzd együtt pár percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Fűszerezés:
- Szórd meg a zöldségeket pirospaprikával, és alaposan keverd össze, hogy mindenhol egyenletesen eloszoljon a fűszer. A pirospaprika adja meg a halászlé csodálatos színét és jellegzetes ízét.
- Hal hozzáadása:
- Adjuk hozzá a haldarabokat a zöldségekhez. Sózd meg ízlés szerint, majd önts annyi vizet a főzőedénybe, hogy jó bő lében tudjon főni a halászlé. Forrald fel az egészet.
- Főzés:
- Miután felforrt, csökkentsd a hőt, és lassú tűzön főzd tovább 45-60 percig. A hosszabb főzési idő alatt a halhús teljesen megpuhul, és az ízek mélyen összeérnek.
- Tálalás:
- A kész halászlét a legjobb friss ropogós kenyérrel kínálni. Díszítheted cseresznyepaprikával, ha egy kis extra csípősséget szeretnél hozzáadni.
Egyéb tippek és trükkök
Tudtad, hogy a halászlé akár még lazacból is készülhet?

- Ha szeretnéd sűrűbbre a halászlevelet, akkor a hal apróbb részeit (fej, farok) főzd külön, majd passzírozd át egy szitán, és keverd vissza a levesbe.
- Gazdagíthatod a leves ízét egy kis fehérbor hozzáadásával vagy egy kevés citromlével, hogy frissítsd az ízeket.
- Ha intenzívebb ízre vágysz, használhatsz füstölt pirospaprikát is a fűszerezéshez.
A hagyományos szegedi halászlé elkészítése nem bonyolult, és igazán megéri az időt és fáradtságot. A végeredmény egy lenyűgöző, gazdag ízű leves, amely minden asztaltársaságnak nagy örömet okoz. Az alaphozzávalók egyszerűek, és a folyamat követése mellett biztos lehetsz benne, hogy otthon is sikerrel jársz majd. Jó étvágyat kívánunk!