Omega-3D és a halak

Mi is az, a már oly sokat hallott omega-3 és omega-6 zsírsav?

Nos, megpróbáljuk elmagyarázni. A zsírsavak a zsírok, olajok alapkövei. Az omega zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében egy, vagy két kettős kötés található. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a testünkben. A zsírsavak közül néhányat a szervezet is képes előállítani, de vannak olyanok is, amelyeket nem, ezeket esszenciális zsírsavaknak hívjuk. Az esszenciális zsírsavaknak mindig a szervezet rendelkezésére kell, hogy álljanak ahhoz, hogy a szervezet optimális kihasználtsággal és egészségesen tudjon működni. Az omega esszenciális zsírsavaknak két családja van, az omega-3 és az omega-6 .Az omega-3 zsírsavaknak három, az alfa-linolénsav (ALA), a dokozahexaénsav (DHA), az eikozapentaénsav (EPA), míg az omega-6 egy fajtája van a linolsav. Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav és omega-3 zsírsav (ALA) is.

Habár mind a két típusú omega zsírsav létfontosságú a szervezet számára, kultúránk rengeteg omega-6-ot fogyaszt, omega-3-at viszont alig. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Nem mindegy a forrás

Fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amik nagymértékben tartalmaznak omega-3 esszenciális zsírsavat. Az olajban gazdag halak pont ilyenek és nagyon fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban, abban, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt semmiben és ne kelljen félmegoldásokkal belső átalakításokba kezdenie. Az omega-3 zsírsavakat a tengerekben élő algák állítják elő. Ezeket és az algákat elfogyasztó planktonokat a halak eszik meg és felhalmozzák szervezetükben. Ezek az úgynevezett"jó" zsírok a többszörösen telítetlen zsírsavak nemcsak hogy előnyösek az egészségre nézve, de alapvető fontosságúak az étrendben.

Kevés halat fogyasztunk

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Náluk a napi halfogyasztás 20-400 g közé esik, ezáltal pedig legalább 10-szer több omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, mint a közép-európai emberek.

A legkönnyebben elérhető omega-3 források a különböző hidegvízi halfajok: a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Az ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi omega-3, mint omega-6 zsírsavat tartalmaz. Más halak, például a tonhal szintén tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, bár kisebb arányban, csakúgy mint az  édesvízi halak.

Omega-6 (linolsav) esszenciális zsírsav megtalálható a természetben, nagyobb részben a növényi olajokban és szórványosan néhány állati zsírban.

Mit kell tennünk azért, hogy a szervezetünk és gyermekeink szervezete ne szenvedjen hiányt ezekben?

Kérdezte már jó párszor magától és levett a polcról egy doboz vitamint bízva abban, hogy a sok kis pici pirulától megkap mindent, amire szükségük van.

Pedig nem. Hiszen semmi, de semmi nem pótolhatja olyan mértékben a természetes forrásból érkező és a szervezetünk számára oly fontos és hiányzó zsírsavakat, mint a hal. Jó, akkor mit kell tennem? Kérdezi újra. A válasz egyszerű: egyenek több halat és mivel omega-3 esszenciális zsírsavaknak nagy szerepe van abban, hogy a szervezetünk egészséges maradjon, fontos, hogy akkor vigyük be ezeket a zsírsavakat a szervezetünkbe, amikor a döntés joga még a miénk és nem az orvos írja fel, mint táplálék kiegészítőt halolaj kapszula formájában. Csak egy kis elhatározás kérdése, és az étrendünk kismértékű megváltoztatásával máris egy nagyobb védőernyőt tarthatunk családunk vagy gyermekeink feje fölé.

Mit gondol, a tengerparti országok lakói miért élnek tovább, miért frissek szellemileg tovább, mint mi és miért ellenállóbbak a betegségekkel szemben? Ki nem olvasta, vagy látta az Öreg halász és a tengert, amiben az öreg Santiago nyolcvan valahány évesen ment halászni, vagy ki nem látott volna 90 éves japán öregembert, a tévében teljesen egészségesen, akik szintén nagyon sok halat és tengeri élőlényt fogyasztanak?

Az omega 3 fontos a szervezetnek

Hosszú láncú omega-3 zsírsavak szükségesek a növekedésben és fejlődésben lévő szervezet számára illetve a már felnőtt szervezet karbantartásához, külső bakteriális támadásokkal szembeni védekezéshez és az egészség fenntartásához is. Az omega-3 szerepe az egészséges szervezetben nem csak az, hogy rendben tartsa a szív és az agy működését, hanem segítse a szem, az idegrendszer, a vese, a máj optimális használatát, elősegítse az izmok összehúzódását, elernyedését, lelassítsa az érelmeszesedés, érszűkület kialakulását, a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat.

Az omega-3 még nagy segítséget nyújt a vérnyomás, a szívroham kockázatának csökkentésében, hatásos segítséget nyújt az agyvérzés és a szívverés rendellenességek elleni védelemben. Elősegíti az agy és a szem optimális fejlődését a csecsemőknél, csökkenti az Alzheimer-kór, a depresszió kialakulását, reumás megbetegedéseket, a gyulladásos bőrbetegségeket és bélbetegségeket.